Column Villa des Mauves over RSC Anderlecht in De Morgen van zaterdag 5 feb 2018

Villa des Mauves

Vanaf afstand lijkt Anderlecht op een mooie stijlrijke villa in een klassevolle omgeving: een beetje oplapwerk nodig, maar een stevig gebouw, goed gelegen. Maar naarmate je dichterbij komt, zie je hoe de gevel is afgebladderd, het schrijnwerk vermolmd, de oprit met putten en dan denk je, ach, het huis zelf zal wel deugen.

Binnen slaat de eerste deur uit de hengsels, vallen er een paar lijken van achter een andere deur, zak je op de eerste verdieping door het plafond en komt nergens nog water uit de kraan, laat staan dat de verwarming werkt.

Betonrot. Houtmolm. Doorsijpeling. Achter de façade is RSCA anno 2018 een bouwval, uitgeleefd door de vorige bewoners, geen Roma maar heren van stand. Wie er pas is ingetrokken, weet zich met zijn verbazing geen blijf. Wie er al een tijd zit, wil er zo snel mogelijk weg.

Later, in het grote geschiedenisboek van dit seizoen, zal men in het hoofdstuk RSCA een paragraaf wijden aan de spitsen: … Anderlecht had een paar spitsen maar die scoorden niet. Waarop ze een uitgeleende spits terughaalden die bij zijn nieuwe club niet speelde en uiteraard scoorde die ook niet. Toen vonden ze een spits die geen spits was maar drie keer scoorde en die verkochten ze een dag later. En zo werden ze vicekampioen…

Marc Coucke wordt geroemd om zijn timing. Geen beter moment om de club over te nemen, want het aandeel RSCA bodemt als nooit tevoren. Maar wat als er met dat gevoel voor timing van Coucke voor het eerst iets mis is? De aankoop van de Villa des Mauves hangt samen met de verkoop van de Karnavals Vereniging Oostende. Slimmeriken zullen zeggen dat hij dat geld niet nodig heeft en dat klopt, maar Marc Coucke mag geen eigenaar zijn van twee clubs. Hij mag hooguit ergens 10 procent bezitten – soms zegt men 7, dan weer 9 procent – én daarnaast de meerderheid van de aandelen bezitten op een ander, maar hij moet KV Oostende verkopen, verplicht en vóór 1 maart.

Het is te hopen dat de Profliga en de voetbalbond of welke instantie ook totale transparantie eisen in dat eigenaarschap. Verder moet de voetbalbond zo snel mogelijk werk maken van een reglement dat verbiedt dat clubs van eigenaar veranderen midden in het seizoen en dat meervoudig aandeelhouderschap tot 0 procent herleidt. Hét Kán Níét dat je belangen hebt in twee clubs.

Het Belgisch voetbal beleeft een nooit geziene vaudeville. Dat de vorige eigenaars van de Villa des Mauves al te laat tot het besef kwamen dat ze beter snel van hun clubje af waren, kan geen reden zijn om tussen december en maart een competitie te gijzelen met een overnamesoap. Net zomin als het plots opstekend besef van zijn eindigheid bij een andere minderheidsaandeelhouder.

Laat die eigenaars op de blaren zitten en dat geldt ook voor Coucke, die zijn KVO aan de straatstenen niet kwijt kan, althans niet voor het bedrag dat hij voor ogen heeft. Een spelersgroep die tussen 35 en 54 miljoen euro waard is, zou daar echt iemand intuinen?

Weireldploegsje, het enige wat daaraan klopt is het verkleinwoord. KV Oostende is Schuldenberg XL. Is het niet aan derden, dan
aan Coucke zelf, die natuurlijk graag zo veel mogelijk wil recupereren maar voorlopig bot vangt. Chinezen wilden Roeselare, Franse Russen kochten Cercle Brugge en Japanners landden in godbetert Sint-Truiden, maar niemand vindt de weg naar Oostende. Zelfs de grootste businesscommunity van het land (aldus Coucke) kan/wil niet de nodige fondsen bij elkaar brengen om deze ballon in de lucht te houden.

Men dacht even aan een vestzak-broekzakoperatie tussen Anderlecht (al van Coucke) en Oostende (nog steeds van Coucke). Antonio Milic en Knowledge Musona werden genoemd. Wie daar de stekker heeft uitgetrokken, is niet duidelijk. Gelukkig, want dat had de bodem nog wat dieper uit de ethiek van het voetbal geslagen en stond gelijk aan zowat de grootste belangenvermenging in de geschiedenis van het Belgisch voetbal.

Een meervoudige eigenaar die zijn ene club financieel uit de nood helpt door tegelijk zijn andere club sportief een handje toe te steken, kan het nog gekker? Het is bijna te vergelijken met het ogenschijnlijk belangeloos pleiten voor meer darmkankertesten (zoals Coucke) terwijl je tegelijk eigenaar bent van een bedrijf dat die testen produceert (zoals Coucke).

 

Villa des Mauves