Column Het dilemma van Kaliningrad in De Morgen van maandag 25 juni 2018

Het dilemma van Kaliningrad20180625_De-Morgen- Dilemma van K

Ik zal het héél simpel proberen te houden met de verschillende scenario’s voor het verdere verloop van het WK voetballen. Dat wordt zoals inmiddels bekend nog tot 15 juli in Rusland gehouden en zal door België worden gewonnen. We vlooien hier even uit hoe dat het best wordt geregeld.

België zit in groep G en daarvan gaan de eerste twee door. Groep G is gekoppeld aan groep H en ook daarvan gaan de eerste twee door. De eerste van G speelt in de achtste finale tegen de tweede van H en omgekeerd. In groep H zitten Polen, Senegal, Colombia en Japan. Normaal zou Colombia die groep moeten winnen, maar na speeldag twee gaat Japan aan de leiding.

België heeft dus de luxe te kunnen kiezen tegen wie het in de achtste finales wil. Dat is nieuw en we hebben even in de eigen arm moeten knijpen om te checken of het geen droom was. België mag rekenen, maar nog een ander land rekent ook mee en dat is Engeland. Eerste of tweede worden in de groep is niet alleen van belang voor de tegenstander, maar ook voor de speelplaats en voor de speeldatum.

Eerste worden, betekent een dagje eerder aan de bak en nog wel in Rostov aan de Don. Een grauwe industriestad naar het schijnt. Als de Belgen Moskou verkiezen, worden ze beter tweede in hun groep. Die tweede speelt op 3 juli zijn achtste finale tegen de eerste van H in het Spartak-stadion, op 15 kilometer van het basiskamp. Dat stadion is België zaterdag heel erg goed bevallen.

Dat is niet het enige. Met een toernooi moet je altijd verder kijken dan je neus lang is, maar ook weer niet te ver. Dat is een beetje het dilemma van België. Tweede worden in de groep is niet alleen voor de achtste finale te verkiezen, het geeft je de bijna-garantie dat je niet in de helft van Brazilië zit (dat normaal E zal winnen) en dat je die ten vroegste in de finale tegenkomt.

Meer zelfs, aangezien Duitsland in F wellicht niet op één zal eindigen maar op twee, gaan die óók naar de tabelhelft van Brazilië voor een onderling duel in de achtste finale. Met de huidige stand van zaken kom je in de kwartfinale tegen een ander land uit de groepen E en F en dan lijkt Mexico de meeste kans te maken om in de kwartfinale de Rode Duivels te treffen. Ook geen sukkels, maar op de een of andere manier altijd te pakken naarmate een toernooi vordert, toch meer dan Brazilië en Duitsland.

Met andere woorden, als er niks spectaculairs verandert, is de tweede plaats in groep G een cadeau zo groot als een huis. Je speelt tot en met de finale nog drie keer in Moskou en één keer in Samara en je vermijdt ook nog eens het redelijk ongenaakbare Brazilië en toernooiploeg Duitsland.

Probleempje: ook Engeland weet dat en zij hebben met hun uitvalsbasis in Sint-Petersburg nog minder goesting om eerst naar Rostov (achtste finale) en dan naar Kazan (kwartfinale) te reizen. Voor de halve finale mag je aan die kant van het speelschema wel nog eens terug naar het mooie Sint-Petersburg.

België-Engeland in Kaliningrad, aanstaande donderdag, zou weleens de grootste schande – de shame game in het jargon – in de geschiedenis van het WK kunnen worden sinds Oostenrijk en West-Duitsland het in 1982 op een akkoordje gooiden om allebei te kunnen doorgaan. Met dit verschil dat hier geen akkoord mogelijk is omdat je te maken hebt met tegengestelde belangen, met twee ploegen die vooral niet willen winnen of als het kan eervol willen verliezen.

Als ik bondscoach ben van België, dan zou ik die wedstrijd willen verliezen. Nog beter, gelijkspelen: gezicht gered en eerste plaats net gemist op basis van het doelsaldo, what a pity. Als ik bondscoach ben van Engeland, móét ik die wedstrijd verliezen om toch maar niet eerste te eindigen.

Als het de bedoeling is tweede te eindigen, staat België op voordeel en dat komt hierdoor. Tot de 6-1 van Engeland tegen Panama leek het alsof België aan de leiding zou staan van de groep, maar dat is niet langer het geval. België en Engeland staan nu helemaal gelijk (zelfde punten, zelfde aantal doelpunten, zelfde saldo) en als het donderdag ook een gelijkspel wordt, blijft Engeland bovenaan staan zolang België meer gele kaarten heeft gepakt dan Engeland (die stand is 3-2, zeg maar in ons voordeel).

De conclusie van speeldag twee in groep G zou weleens kunnen zijn dat het dom was van de Engelsen om te allen prijze zes keer te willen scoren tegen Panama. Als het 0-0 staat donderdag en de Engelsen beginnen te schoppen om geel te krijgen, dan weten we hoe laat het is.