Column over de reclame op gokken in De Morgen van zaterdag 2 feb 2019

Gokreclame

Waarom, denkt u, is voetbal, een paar decennia nadat de eerste rugbyspelers op het idee kwamen om de bal meer te shotten dan te gooien, de populairste sport van de planeet geworden? Niet omdat het spel zo aantrekkelijk is. Evenmin omwille van het spektakel. De eerste interland eindigde gewoon op 0-0.

Ook niet omdat het spel zo edel is. Al snel nadat het zich had afgescheurd van het ruwe rugby gleed soccer af op de ethische waardeladder en is sindsdien niet opgehouden met afglijden. Voetbal is in den beginne populair geworden puur en simpel omdat er kon op worden gegokt. Zoals op de paarden, maar dan op mensen van vlees en bloed die je ook nog persoonlijk kon aanspreken op hun presteren, of desgevallend uitschelden, iets wat met paarden toch net iets lastiger is.

De onvoorspelbaarheid van voetbal zit ingebakken in het DNA van die sport. Een handicap zoals bij paardenwedrennen is in voetbal niet nodig, ook niet als twee ploegen van verschillende sterkte tegen elkaar spelen. Voetbal heeft een intrinsiek competitief evenwicht en daardoor werd voetbal einde 19de eeuw de grootste sport van de planeet.

Dik 150 jaar later wil de politiek van dit land een firewall tussen de gokbedrijven en de sport – lees het voetbal en in mindere mate wielrennen. Het alarm is in deze lange, hete zomer van de worldcup afgegaan toen bleek dat de helft van de geregistreerde spelers in België voor het eerst gokte en dat het grootste deel van die nieuwe gokkers bestond uit jongeren. Allemaal samen zouden die voor meer dan 330 miljoen euro hebben ingezet.

“Ja, en dan?” Dat is de reactie van de goksceptici – die heb je ook. Zij halen de schouders op en willen geen betutteling omdat ze denken dat er geen probleem is. Dat staat haaks op hoe de ervaringsdeskundigen het zien. Van de week nog werd Arne (zoon van Luc) Nilis gequoot, een degelijke voetballer die ten onder ging aan gokken. Hij voorspelde in Knack dat er een epidemie van gokverslavingen zit aan te komen.

Ik wil hem best geloven en in één moeite aannemen dat het wetsvoorstel dat de volgende weken in het Vlaams Parlement ter tafel ligt de allerbeste bedoelingen heeft, maar er zijn nog enkele obstakels te nemen. Ten eerste is het lang niet zeker dat gokken geregionaliseerde materie is. Daar moet de Raad van State zich nog over buigen en als die besluit dat gokken nationale bevoegdheid is, kan de hele handel terug naar af.

In het voorstel is ook opgenomen dat alle reclame voor gokproducten wordt gebannen, uitgezonderd die van de Nationale Loterij. Let maar op, dat wordt een hernieuwd tripje Raad van State. Als het erom te doen is gokverslaafden van hun probleem af te helpen, of niet via elke sportreportage te confronteren met hoe leuk en makkelijk gokken wel niet is, dan moet ook de marketingcommunicatie van de Nationale Loterij aan banden worden gelegd. De Nationale Loterij is dan weer de subsidie-melkkoe van de Belgische cultuur en sport, en zo hangt alles aan elkaar.

België is niet het enige land dat denkt aan een verbod. Italië heeft vanaf dit jaar een ban op reclame voor sportweddenschappen en in Engeland denkt men erover na. In het Belgisch voetbal, dat ook al met zijn gunstige sociale lasten en fiscaliteit onder vuur ligt, spreekt men van een potentieel bloedbad als de Betwins, Napoleons en Betfirsts van deze wereld geen reclame meer mogen maken.

Vandaag hebben de meest eersteklassers een deal met een gokbedrijf. Cercle Brugge niet, omdat voorzitter Frans Schotte ook voorzitter is van de Gezinsbond en die al langer ijvert voor een strenger beleid tegen gokkantoren en -sites. Gemakshalve wordt voorbijgegaan aan het feit dat Cercle eigendom is van AS Monaco, dat als partenaire Parions en Ligne heeft, de site van La Française des Jeux. Ook Eupen heeft geen goksponsor, officieel omdat eigenaar Qatar dat niet wil, want in strijd met het officiële gokverbod in de streng islamitische wereld.

In de VS maakten ze onlangs de omgekeerde beweging. Voor elke dollar die de vier grote sporten in de VS omzetten, worden er vijf uitgegeven aan betting and gambling, legaal. Nog eens hetzelfde bedrag wordt illegaal gegokt. Als gokkers verslaafd zijn aan gokken, dan de sportcompetities aan het gokgeld.

Maar in 2016 is na bijna een eeuw verbod van gokken op de grote Amerikaanse competities de ban opgeheven en sindsdien hebben de NBA en NFL zich zelfs ingekocht bij de marktleiders van het sportgokken. Omdat de VS honderd jaar voorsprong hebben in het reguleren van sport is het interessant om hun beweegredenen tegen het licht te houden. Laten we deze business tegen de borst drukken, zeggen ze daar, dan zitten we op de eerste rij om de zaak te controleren.

 

Gokreclame