Column over het gezeur van Lukaku in De Morgen van zaterdag 9 maart 2019

Angry black man

Van de week PSG-Manchester United op de site van Sporza: “Bij Man United anderhalve Belg op het veld: Romelu Lukaku en Andreas Pereira, een Braziliaanse Belg.”

Arme Pereira… Als die maar niet over een paar jaar om de zoveel tijd de behoefte voelt zijn woede te uiten over de beledigingen die hij heeft moeten ondergaan in zijn geboorteland België. Braziliaanse Belg genoemd worden, of Belg van Braziliaanse afkomst, dat kan een mens en ook een voetballer voor het leven tekenen.

Als hij straks in therapie moet, kan hij misschien mee aan de hand van zijn ploegmaat Romelu Lukaku. Die heeft ons voor de zoveelste keer in een ‘spontaan’ interview laten weten dat ze hem geen Belg van Congolese afkomst meer moeten/mogen noemen. Jammer voor hem hebben de Belgische kranten goeie archieven en hebben vlijtige collega’s een search gedaan op Lukaku en Congolese en Belg en kwamen ze uit op nul hits.

Zijn bewering is niet alleen een flagrante leugen, het is ook plat plagiaat. Van Yannick Noah, meer in het bijzonder. Dat is de tennisser die één keer per ongeluk een grand slam heeft gewonnen. Hij ontwikkelde de redenering: als ik win (wat dus niet vaak gebeurde),
ben ik een Fransman; verlies ik, dan ben ik de Fransman van Kameroense afkomst. Noah had een vijandbeeld nodig en in zijn optiek waren dat de racistische Franse media en bij uitbreiding het racistische Frankrijk.

Heeft Romelu Lukaku ook een denkbeeldige vijand nodig om te presteren? Is de langetenenobsessie in hem gevaren? Wie zal het zeggen? Maar het valt toch te vrezen dat dit angry black man-gedoe een gimmick is, opgepikt aan de Amerikaanse westkust bij zijn homies, eerder dan een uitgestelde reactie op het vreselijke racisme dat hij in zijn jeugd mocht ervaren.

Niemand met zwarte huid kiest ervoor om in het witte Wintam op te groeien, maar Lukaku had daar toch het geluk bij het ongeluk dat Lierse SK de dichtste grote club was. Hij genoot er een prima opleiding.

Iets minder geluk had Romelu in zijn familiale situatie. Waarbij men (en vooral het gezin Lukaku) zich de vraag moet stellen hoe dat kwam. Vader Roger Lukaku was een niet al te slecht betaalde, vlot scorende spits bij Boom, Seraing, Germinal Ekeren, Gençlerbirligi (Turkije), KV Mechelen en KV Oostende. Na tien seizoenen eerste klasse mag je ervan uitgaan dat elke voetballer een spaarpotje heeft, al was het maar de groepsverzekering die pas op 35 jaar wordt uitbetaald.

De financiële afspraken binnen het gezin Lukaku, of wat daar na verloop van tijd nog van overbleef, zijn niet gekend, maar alles wijst erop dat de met water aangelengde melk die moeder Adolphine haar kinderen voorzette niet per se de schuld is van het blanke, racistische, neokoloniale België.

Romelu zal nu wel een tijdje stil zijn, want hij staat opnieuw in de basis en hij vindt ook de weg naar het doel weer vlot. Wat een geluk overigens dat zijn vervanger in de spits bij United, Marcus Rashford, met wie hij woensdag prima samenspeelde, ook zwart is. Idem bij de Rode Duivels, waar hij meestal wordt vervangen door Christian Benteke of Michy Batshuayi, andere Belgen met – excuseer – Congolese roots.

Romelu Lukaku moet het niet uithangen alsof hij de Belgische Colin Kaepernick zou zijn (Kaepernick is de NFL-speler die geen contract meer kreeg omdat hij weigerde recht te staan voor het Amerikaanse volkslied). Lukaku is actief in de enige sector van de wereldeconomie die de zwarte medemens loon naar werken betaalt. 275.000 euro in zijn geval. Per week – zonder boni – en dat is hem gegund want wat hij doet, kan hij erg goed.

Veel geld betaald krijgen is geen reden om je te laten uitschelden, hoewel zijn held Kaepernick zijn protest onlangs heeft laten afkopen voor een bom geld. De Lukaku’s zouden beter moeten weten voor ze praatjes verkopen die nergens op slaan.

Broerlief Jordan ging onlangs vrijuit voor tientallen verkeersovertredingen, door verjaring, terwijl hij minimaal een levenslang rijverbod en een gigantische geldboete had moeten krijgen. Over Jordan Lukaku is neutraal gevonnist en vooral erg neutraal bericht. Geen enkele krant had het over een ‘Belg van Congolese afkomst’ die met zijn stompzinnig, egoïstisch rijgedrag keer op keer andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht.

 

Angry Black man