Column Mafiastijl over Operatie Zero in De Morgen van maandag 27 mei 2019

Maffiastijl

Antwerp mag Europa in. De voorrondes althans. Even in gedachten houden: die lopen niet altijd goed af voor Belgische ploegen.

Spelen dus vanaf augustus Europees: Racing Genk (pas vanaf september in de Champions League), Club Brugge in de voorronde van de Champions League en kunnen ze zich niet plaatsen voor de lucratieve poules, dan mogen ze bij wijze van troostprijs naar de groepsfase van de Europa League. Standard komt daar ook in terecht, maar de voorronde kan ook nog als KV Mechelen niet wordt gestraft in de matchfixingzaak Operatie Zero. Een onwaarschijnlijkheid, waarover verder meer, maar alles kan in voetbal.

KV Mechelen heeft de beker gewonnen. Als zij niet worden gestraft voor matchfixing en als de UEFA niet extra moeilijk doet, twee serieuze als-en, gaan zij rechtstreeks naar de groepsfase.

Antwerp moet/mag de voorrondes van de Europa League in en dat geldt ook voor AA Gent, áls – weeral – KV Mechelen wordt bestraft.

Wordt KV Mechelen gestraft? Wie het dossier kent, of althans het deel dat bij de voetbalbond is beland en wordt gebruikt om de zaak voor de Geschillencommissie te voeren en dat ongeveer elke journalist en elke voetbalinsider nu in zijn bezit heeft, weet dat kopstukken van KV Mechelen de boel hebben willen omkopen. Niet zomaar een ballonnetje hebben opgelaten, neen, effectief lijntjes gelegd, voorstellen gedaan en op alle mogelijke manieren hebben geprobeerd om Waasland-Beveren te overhalen hen te laten winnen.

Er zijn geen bewijzen dat geld is betaald, maar dat hoeft ook niet: de intentie om een wedstrijd te regelen is hetzelfde als die wedstrijd regelen en over die intentie bestaat geen enkele twijfel. Daarom is het ook goed dat de 157 pagina’s tellende disciplinaire vervolging van het bondsparket zo wijdverspreid is geraakt. De Mechelse aanhang krijgt het op de heupen van alle details die in de kranten stonden en richt dan maar zijn pijlen op de boodschappers. Dat is dom, de echte boosdoeners zijn hun clubeigenaars en bestuursleden. Ga voor die hun holen keffen, beste Kakkers.

Het pleidooi van bondsprocureur Kris Wagner loog er niet om: een poging tot matchfixing in maffiastijl en als dit niet wordt bestraft, is het einde zoek. De man heeft gelijk: bij lezing ga je al te makkelijk voorbij aan een aantal onwezenlijkheden, zoals het verwisselen van telefoonnummers en het spreken in codetaal. Die vaststelling boven op de niets verhullende gesprekken en de zaak is duidelijk: KV Mechelen hééft geprobeerd de boel te belazeren en heeft daartoe heel wat mensen mee in het bad getrokken.

Dat KV Mechelen daardoor Waasland-Beveren in een moeilijk parket heeft gemaneuvreerd, dat klopt en dat mag voor een deel in mindering worden gebracht. Idem voor het dilemma waar de makelaars voor stonden toen ze werden aangezocht om hun spelers bij Waasland-Beveren te behoeden voor al te grootse daden. Wagner zwaait met de meldingsplicht en, o jawel, die bestaat, maar in de microkosmos van het Belgisch voetbal zitten te veel systeemfouten om het op eerlijkheid en eerbaarheid te gooien.

Van de week pleiten de belanghebbende partijen. Dat zijn de clubs die er belang bij hebben dat de twee clubs worden gestraft. Heeft veel weg van lijken pikken, geen wonder dat Meester Walter in dit theater optreedt. Vervolgens mag elke advocaat nog zijn zegje doen en dan zou het afgelopen moeten zijn en zou er tegen het einde van de week al een vonnis kunnen liggen. Zou, want er staat zoveel grof geschut in stelling met zoveel goede kanonniers aan de knoppen dat een laatste juridische supermove nog tot de mogelijkheden behoort.

Er zijn in dit dossier twee grote schuldigen en die kunnen niet hard genoeg worden gestraft: Dejan Veljkovic en KV Mechelen, de club jawel. Ook Somers, Steemans, Vanroy en Timmermans ten persoonlijken titel, maar in de eerste plaats als bestuurders van hun club.

Het argument dat de club – men bedoelt de fans – niet mag worden bestraft voor de daden van enkele bestuurders is je reinste onzin. In dat geval kun je elk seizoen als de nood hoog is een paar bestuurders in de wei sturen met de opdracht de boel om te kopen.
Als het bekend raakt, worden die geroyeerd, betalen een boete van 125.000 euro – of geen boete zoals in het geval van de niet- aangeslotene Thierry Steemans – en de club wordt verder ongemoeid gelaten. Een club is in de eerste plaats een bedrijf, gericht op succes verwerven en geld verdienen. Het is voor het wel en wee van het bedrijf dat men heeft gesjoemeld. Daarom moet de bedrijfsentiteit KV Mechelen worden aangepakt.

 

DM-COL-Mafiastijl