Column Fata Morgana over KV Oostende in De Morgen van zaterdag 21 maart 2020

Fata morgana

Sporting Lokeren heeft weer hoop. Ze krijgen uitstel om de rekening rond te krijgen, met dank aan corona. Er moet 5 miljoen euro worden gevonden om de club die onder in 1B staat weer tot leven te wekken. Lokeren moet ook nog aan de bak tegen Roeselare om degradatie naar de amateurreeksen te vermijden. Of dat nog doorgaat en hoe dat dan moet gaan, toch maar even afwachten.

Nu duidelijk is dat op 3 april geen twee keer elf jongens in korte broek zullen worden toegestaan om samen achter een bal te lopen, laat staan dat wij weer met zijn allen naar het voetbal trekken, gaan steeds meer stemmen op om niemand te laten zakken
en promoveren en de competities 1A en 1B gewoon af te blazen. Dat zou een sportieve redding betekenen voor Lokeren. Als ze vervolgens door dat corona-uitstel nog eens het broodnodige geld bij elkaar kunnen krijgen, is dat een Houdini-waardige ontsnapping.

Roeselare heeft al in een opvallend moedige ontboezeming aangegeven dat voor hen in het profvoetbal geen plaats is. Een Roeselarenaar gaat naar Club Brugge kijken, weten ze daar. Wordt het geen tijd dat ze na Roeselare ook in Oostende tot het besef komen dat profvoetbal net iets te zwaar om dragen is? Dat een Oostendenaar als puntje bij paaltje komt toch in de eerste plaats fan is van de meest succesvolle club uit de regio, Club dus? Dat er met andere woorden niet genoeg markt is, achterban zo u wilt, voor een stabiele basis waarop een eersteklasser kan gedijen?

In Oostende is Marc Coucke nu de boosdoener. Dat klopt, maar slechts ten dele. Marc Coucke is niet verantwoordelijk voor de ligging van Oostende, in een uithoek van het land. Marc Coucke is ook niet verantwoordelijk voor de wel heel bijzondere demografie van de stad. Oostende heeft zoals elke kuststad een fel verouderde bevolking, maar kampt ook met een grote kansarme bevolking.

Marc Coucke is wel verantwoordelijk voor het creëren van een voetbalzeepbel in Oostende, voor het op het verkeerde spoor zetten van investeerders, voor het bedriegen van trouwe supporters en niet het minst het lokale bestuur, voor het creëren van een hype die nergens op was gebaseerd. KV Oostende was een fata morgana zoals we die zelden in het Belgisch voetbal hebben gezien.

Wie zoals hier durfde te beweren dat Coucke aan overinvestering deed, de Belgische voetbalmarkt op kosten joeg en bijna ontwrichtte met zijn hoge salarissen, werd uitgelachen en uitgescholden. Wat een hoogtepunt kon worden, werd een dieptepunt toen KVO de bekerfinale verloor van Zulte Waregem. Nooit was een uitslag eerlijker dan die avond: een club die de tering naar de nering had gezet, die jarenlang met dezelfde trainer naarstig aan succesjes had gebouwd, klopte de nieuwe rijken.

De 2,7 miljoen die KV Oostende vandaag nodig heeft om een licentie te behalen is nog niet vrijgemaakt door de Amerikaanse overnemer. Dat bedrag is te overzien. Vorig jaar bood AA Gent nog 2 miljoen om Fernando Canesin over te nemen, maar Frank Dierckens met zijn nieuw verworven voorzittersarrogantie besloot dat ze Canesin beter zelf konden houden en aan de man brengen. Canesin is deze winter voor een appel en een ei – 100.000 euro volgens Transfermarkt, dat zijn waarde op 1,4 miljoen schat – teruggekeerd naar Brazilië.

Er zijn in het dossier-KV Oostende haast alleen fouten gemaakt. Maar de grootste fout waarmee alles is begonnen, is de overinvestering van Marc Coucke toen die in 2014 volledig eigenaar werd van KV Oostende. In datzelfde jaar verkocht hij Omega Pharma aan Amerikanen.

Heel even was hij 1,4 miljard euro waard. Vandaag is dat een stuk onder het miljard en hangt hem een gigantische schadeclaim van meer dan 1 miljard euro boven het hoofd. Reden: bedrieglijke verkoop. Klager: Perrigo. Advocaat van Coucke: meester Walter. Oei.

In dat gezegende jaar 2014 is Marc Coucke begonnen met geld te pompen in de bodemloze put KV Oostende. Van dat geld wil hij nu 6,2 miljoen recupereren, en op korte termijn, heeft hij de Amerikaanse overnemer laten weten. Die dacht eerder aan een gespreide heronderhandelde terugbetaling, maar Coucke is onverbiddelijk tegenover KV Oostende.

Als hij voet bij stuk houdt, rijdt hij zijn grote irrationele liefde (eigen woorden) in de vernieling. Als het niet tot een vergelijk komt tussen Coucke en de Amerikanen schiet Coucke er 6,2 miljoen bij in, verliest hij het stadion aan de stad Oostende en gaat KV Oostende overkop. Voor de jeugd van KVO zou dat een drama betekenen. Voor de profsectie een terugzetting naar het niveau dat ze waard zijn: amateurliga. Een verscheurende keuze.

HANS VANDEWEGHE

 

 

20200321_De-Morgen_p-19-mail-mail