Column FC Opportunisme in De Morgen van maandag 30 maart 2020

FC Opportunisme

De profclubs vinden geen vergelijk. Wie herinnert zich nog de laatste keer dat ze wel op dezelfde lijn zaten, en het algemeen belang lieten prevaleren op het eigen kleine hebben en houden? Nu het duidelijk wordt dat we pas in mei misschien naar school mogen, ook heel misschien weer naar de Brico en het containerpark, maar nog lang niet met zijn allen tegelijk naar het voetbal, stelt zich de existentiële vraag: wat doen we met onze abrupt afgebroken voetbalcompetitie?

Er zijn drie opties:
– of je beschouwt dit als een pauze en houdt alle opties open voor een herneming,
– of je stopt en sluit de competitie af en doet zoals in de amateurreeksen: de stand van voor de lockdown geldt als eindstand, – of je annuleert de huidige competitie en herbegint van nul, zoals je eind juli 2019 bent begonnen.

Het annuleren van de competitie en terug beginnen van nul is in Frankrijk ook geopperd door Jean-Michel Aulas, voorzitter-dictator van Olympique Lyonnais. Die kreeg onmiddellijk de wind van voren want annulatie en terugkeren naar juli 2019 zou betekenen dat Lyon weer Champions League zou spelen. Voor een Franse club een gegarandeerde extra cashflow van 60 miljoen euro. Lyon staat nu zevende en is kansloos voor die tweede plek. Plat opportunisme dus.

De situatie in de grote voetballanden is duidelijk: nergens wordt voorlopig de optie annuleren of definitief stopzetten op tafel gegooid. De reden is ook duidelijk: bij een definitieve stop zullen de mediarechtenhouders de laatste schijf niet betalen. In België is die laatste schijf al betaald, maar Telenet en Proximus hebben vorige week een brief geschreven naar de Jupiler Pro League om in geval van stopzetting een deel van het bedrag te recupereren.

Dat is contractueel voorzien, tenzij in geval van overmacht. Al of niet overmacht en de contractuele gevolgen daarvan zijn dan weer de bevoegdheid van de handelsrechter als het ooit tot een zaak zou komen. Tot dit weekend een heel vreemde démarche bekend raakte of wat daar ten minste op leek. Sporza kwam met het bericht dat minister van justitie Koen Geens middels een noodbesluit (een KB) de clubs zou beschermen tegen schadevergoedingen en terugbetalingen allerhande. Meer info daarrond was niet beschikbaar. Eergisteren namen de printmedia dat klakkeloos over maar gisteren was dat oorspronkelijk bericht na doorklikken al niet meer te vinden op de site van Sporza.

Dat zou een voor de anders zo voorzichtige Koen Geens een ongeziene, ondemocratische en compleet irrationele inmenging betekenen in een relatie tussen twee zakenpartners. Dat Telenet en Proximus de Jupiler Pro League geen cadeaus zullen doen als de competitie niet wordt hervat, mag duidelijk zijn nadat die voor Eleven hebben gekozen. De Jupiler Pro League maakt zich sterk dat ze in geval van een proces zullen winnen en niks moeten terugbetalen. Telenet en Proximus maken zich dan weer sterk dat ze minstens een deel van de laatste schijf kunnen terugvorderen. Bijvoorbeeld nadat in augustus de nieuwe rechtenhouder Eleven de eerste schijf van 75 miljoen euro heeft betaald. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Minstens even leuk is de discussie hoe het nu verder moet met die competitie. Vijf clubs willen alle opties openhouden en eventueel de competitie hervatten, speeldag dertig afwerken, en daarna play-offs in versnelde vorm. Dat zijn Anderlecht, Antwerp, Standard, Charleroi en Genk. Niet toevallig de clubs die denken/hopen dat ze aan het eind beter zullen uitkomen dan waar ze nu staan.

Alle andere clubs zouden niet liever willen dan de competitie meteen stopzetten. De kleintjes staan met het water aan de lippen en willen niet de kosten dragen van wedstrijden enerzijds zonder publiek, anderzijds met (over)betaalde spelers die ze uit de tijdelijke werkloosheid moeten terughalen. Dat Club Brugge wil stoppen, daar zit ook een opportunistisch kantje aan, maar valt te begrijpen: die zijn de verdiende kampioen.

AA Gent is een apart verhaal. Die hebben aangegeven dat ze wel nog graten zien in speeldag dertig (waarin ze de tweede plaats nog kunnen kwijtspelen) en de tweede promotiewedstrijd uit 1B – zonder publiek dan wel – omdat er dan een ijkpunt is na een reguliere competitie. De bekerfinale kan nog later worden gespeeld, want Antwerp is toch al zeker van dat Europees ticket.

Na speeldag dertig zou je met een gerust gemoed titel, degradatie, promotie en Europese tickets kunnen toewijzen. Dat lijkt veruit de beste oplossing, maar dat willen de kleine clubs dan weer niet. Die zien in dit nadeel één groot voordeel: iedereen mag promoveren uit 1B en niemand zou dalen naar 1B. Opportunisme dus, net als bij Club Brugge: met achttien in 1A is hun natte droom want dan zijn play-offs van de baan.

 

20200330_De-Morgen_p-21-mail