Column Habemus Victorem in De Morgen van zaterdag 16 mei 2020

Habemus victorem

Wie durft nu nog te beweren dat ze in de Pro League een bende sukkels zijn? Na beraad – het bijvoeglijk naamwoord ampel is in dezen een grove onderschatting – zijn ze het eindelijk eens over de afsluiting van de competitie en wie welke prijzen pakt. Nog meer goed nieuws: slechts één club is boos en stapt naar de rechtbank, Waasland-Beveren. Een gigantisch succes waar de heren Croonen (Genk) en Louwagie (Gent) en alle anderen gerust een glas mogen op drinken.

Op 2 april besloot België als eerste de competitie op te doeken. Een week later zou die formaliteit worden gestemd. Vier keer is de stemming uitgesteld. Gisteren vonden ze dan toch 84 procent van de ploegen bereid om een voorstel te aanvaarden.

Eerst Waasland-Beveren. Dat degradeert en is woedend omdat ze in hun wedstrijd van de laatste kans hun kans niet hebben gekregen om de twee punten achterstand op KV Oostende in te halen. Waasland-Beveren moest op die dertigste speeldag thuis tegen de tweede, KAA Gent. Voorlaatste KV Oostende moest uit tegen de derde laatste, Cercle Brugge.

Waasland-Beveren dat degradeert heeft dat geheel aan de eigen prestaties te danken. Een verlate immanente gerechtigheid, bestaat zoiets? Je kunt degradatie ook zien als een straf na de misdragingen van het bestuur rond de wedstrijd Waasland-Beveren – KV Mechelen van twee seizoenen geleden. Ten slotte is Waasland-Beveren allang geen aanwinst meer voor het profvoetbal in België, de historie en de twee landstitels ten spijt.

Dat Club Brugge een verdiende kampioen is, daar valt geen speld tussen te krijgen. Op één speeldag van het einde van de reguliere competitie – een ijkpunt – stond het vijftien punten voor. Dat was geen social distancing, de rest stond gewoon niet op de foto. Heel wat anders dan in Nederland, waar de competitie werd geannuleerd omdat drie ploegen op een zakdoek van elkaar nog in de running waren voor de titel. Bovendien heeft Nederland niet onze competitieformule.

Dat Gent tweede eindigt, is een gevolg van het stopzetten van de competitie. Andere teams hadden ook nog tweede kunnen eindigen na de play-offs, maar Gent heeft nu eenmaal de verdienste dat het daar stond toen het land en de sport op slot gingen. Dus speelt Gent de derde voorronde van de Champions League en is het zeker van de groepsfase van de Europa League.

En nu begint het. Het tweede ticket voor de groepsfase komt normaal de bekerwinnaar toe. Als Antwerp wint van Club Brugge, als de wedstrijd doorgaat – dat is twee keer als – krijgt Antwerp dat ticket. Zo niet is het Charleroi: ook normaal.

De meest inventieve oplossing was deze om uit te maken wie van OH Leuven of Beerschot mag promoveren. Kunnen ze die terugwedstrijd nog spelen (Beerschot won met 1-0) dan is het de winnaar die promoveert. Kunnen ze die niet spelen, dan is het warempel geen van beiden, maar Westerlo dat promoveert. Met Bob Peeters, altijd een feest. Dat zou wel een tweede rechtszaak kunnen worden, maar zover zijn we nog niet.

Ook inventief is het competitieformat voor volgend jaar. Club Brugge gooide van de week de knuppel in het hoenderhok door voor achttien clubs en geen play-offs te pleiten, maar heeft bakzeil gehaald want anders werd de competitie geannuleerd. De Brugse hybris heeft tegen hen gewerkt en uiteindelijk kozen Verhaeghe-Mannaert eieren (lees: een titel) voor hun geld.

Zestien ploegen en play-offs met vier: als dat maar niet de regel wordt voor de komende jaren. En hoe zal rechtenhouder Eleven Sports daarop reageren? Die gaan van dertig play-off 1-wedstrijden naar twaalf. Play-off 2 is voor de nummers vijf tot acht en de winnaar daarvan mag misschien Europees spelen. Wat de nummers negen tot zestien zullen doen na de reguliere competitie stond nergens vermeld.

Het misbaksel 1B, waarvan werd gehoopt dat het niet meer in te richten was door een gebrek aan clubs, wordt nog even beademd. Ze hebben zowaar acht ploegen gevonden en die spelen vier keer tegen elkaar. Het beste van het nieuwe 1B-verhaal is hoe de kampioen zich kroont: de winnaar van de competitie is kampioen en de twee periodekampioenschappen en de titelmatchen vallen weg.

Het aller-allerbelangrijkste is de zin voor realiteit die blijkt uit het voorstel om sportieve dalers altijd te laten dalen, zelfs al zijn er economische dalers. In het persbericht stond dat dit principe wordt toegepast tot een minimumaantal van veertien clubs wordt bereikt in Jupiler Pro League en zes clubs in 1B. Benieuwd hoeveel jaar het zal duren voor we die bodem hebben bereikt.

 

 

20200516_De-Morgen_p-19-mail