Column BAS (bis) in De Morgen van 25 mei 2020

BAS (bis)

Waasland-Beveren heeft zijn stappenplan uit de doeken gedaan. Zoals bekend is die club niet blij dat ze als laatste in de afgebroken competitie moet degraderen. De onderliggende reden: er werd geen overeenstemming bereikt over een competitie van achttien clubs waarbij iedereen – die ene degradant en de twee promovendi OH Leuven en Beerschot – aan boord zou blijven.

In de plaats kwam een competitie van zestien ploegen, met Waasland-Beveren dat zakt en slechts één stijger. Wie op mag gaan, wordt nog uitgemaakt, ooit, ergens (in Europa). Waasland-Beveren wil eerst de Pro League op andere gedachten brengen. Dat zal niet lukken. Vervolgens wil het naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Daarna stappen ze eventueel naar de burgerrechtbank.

Het BAS, jawel. Schud en beef maar al, voetbal. Dat is dat clubje van de uitspraak dat KV Mechelen schuldig is aan omkoping maar niet wordt gestraft. En van de uitspraak dat niet bewezen is dat Moeskroen in handen is van makelaars. Hebt u vorige week ook grote ogen getrokken toen iemand in Het journaal het BAS kwam verdedigen als een uiterst competent en boven alle verdenking staand rechtsorgaan? Dat was de voorzitter van het BAS, Cyriel Coomans, een meevaller als u begreep wat hij wilde zeggen.

Met Coomans zat ik dertig jaar geleden in de raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Ik ben daar al lang weg en hij zit daar nog. Als ik deze carrièrebobo moet omschrijven, dan komt de kwalificatie ‘dood gewicht’ het dichtst bij de werkelijkheid. Toen en nu op 74-jarige leeftijd uiteraard nog meer. Aardige man, daar niet van, maar heeft hij in al die jaren iets toegevoegd aan de sport? Hij is van ondervoorzitterschap naar voorzitterschap of andere postjes gehopt, overigens niet altijd met succes, zoals laatst in de internationale basketbalfederatie FIBA toen hij verloor van een Malinees godbetert. Maar iets toegevoegd? Neen, niet echt.

Coomans heeft destijds het BAS opgericht, maar of we blij moeten zijn met die juridische blindenvereniging is toch een heel andere kwestie. Zoals ze daar tegenwoordig vonnissen, niet schrikken dat ze Waasland-Beveren tot kampioen uitroepen.

Het BAS spreekt zich van de week ook uit in de kwestie van de stopzetting van de amateur- en provinciale reeksen. Vijftien clubs hebben al begin april te kennen gegeven dat ze het niet pikken dat de stand op moment van afbreken door de coronacrisis wordt behouden, met alle gevolgen van dien voor promotie en degradatie. Zoals bekend wordt in die reeksen vooral aan het eind nogal wat geritseld om niet te zakken. Met nog vijf speeldagen te gaan was het moment aangebroken om de diepe zakken van de plaatselijke neringdoeners aan te spreken om de bevriende naaste en verre buren te overhalen een geste te doen. Ineens kwam daar corona en was het gedaan met voetballen en toen besloot de bond dat de klasseringen op moment van afbreken zouden gelden voor promotie en degradatie. Als het BAS in het voordeel van die dissidente amateurclubs oordeelt, heeft dat gevolgen voor 1A.

De amateurclubs hebben nog meer noten op hun zang. Ze hebben een brief geschreven naar de UEFA en vragen een onderzoek te openen naar hoe de Koninklijke Belgische Voetbalbond de gelden besteedt die haar door de UEFA (en de FIFA) zijn toevertrouwd. Het gaat om 4,3 miljoen euro van de UEFA en 467.000 van de FIFA.

Daarvan zou 1,25 miljoen gebruikt zijn om de kleinere clubs in 1A te overtuigen om voor een competitieformule met zestien clubs te stemmen en die van achttien te laten varen. Het geld van de UEFA en de FIFA komt de KBVB toe en moet dienen om het voetbal structureel te verbeteren, zoals daar zijn: jeugdwerking, vrouwenvoetbal, scheidsrechterij, noem naar op. Dat ook een deel daarvan in stenen wordt gestopt – niks structurelers dan infrastructuur – en wordt aangewend om de bondszetel in Tubeke uit te bouwen, lijkt op goed huisvaderschap. Als blijkt dat een kwart van het bedrag als smeergeld werd aangewend om clubs over een streep te trekken is dat weer niks anders dan aan corruptie grenzende onkunde en/of arrogantie. In dat geval zou bondsvoorzitter Mehdi Bayat beter opstappen om alleen nog voorzitter van Charleroi te blijven.

Neen, dat geld moet niet naar de amateurclubs. Laatst een verhaal gelezen op de regionale pagina’s over een eersteprovincialer die 40.000 euro tekort komt en ontbijtpakketten voor vaderdag verkoopt. Er wordt gerekend op de ouders, de sponsors en de gemeente. Waarna de aap uit de mouw komt: “Ook de spelers zullen moeten inleveren.” Als ons profvoetbal in de problemen zit, dan is dat het gevolg van exorbitante salarissen en in de lagere en amateurreeksen omdat veredelde cafévoetballers betaald willen worden om hun hobby te beoefenen.