Column over Messi en FCB in De Morgen van zaterdag 29 aug 2020

LIONEL MESSI

De dynamiek in het team moet goed zitten, hoor je weleens. Dat is een lastige, want die kan op verschillende manieren tot stand komen. De basisregel in teambuilding is deze: één speler mag dominant zijn, mag de allerbeste zijn, maar laat nooit één speler je hele teamdynamiek bepalen.

En wat dan met de GOAT van alle sporten, Michael Jordan? Die bepaalde alles bij de Bulls en bij uitbreiding de hele NBA in zowat de moeilijkste sport ter wereld, basketbal: hoe werd gespeeld, hoe werd getraind, wie de bal kreeg en wie eten kreeg of niet (als die slecht had gespeeld). We hebben aan zijn extreme dominantie een dijk van een carrière en een misschien nog betere docuserie overgehouden. Zie Netflix, The Last Dance.

Jordan was de uitzondering op de basisregel omdat hij de aanjager was, de driver, “the standard by which excellence is measured” zoals zijn oude baas David Stern ooit oreerde bij zijn afscheid. Hij trainde het meest, liep het meest, maakte de meeste minuten, scoorde het meest; hij presteerde ook het best, zijn supporting cast won samen met hem titels. Hij had recht van spreken. En schelden.

De vraag die FC Barcelona en Ronald Koeman zich nu moeten stellen: hoeveel Michael Jordan zit er (nog) in Lionel Messi? In het verlengde daarvan: hoeveel inspanningen is het ons waard om hem te proberen houden en hoeveel ellende halen we ons op de nek als hij blijft?

Ik vind Lionel Messi de beste voetballer die ooit heeft geleefd, al is tijdgenoot Cristiano Ronaldo ook geen verkeerde. Messi zou volgens oudere voetbalvolgers in de weegschaal liggen met Diego Maradona, maar dat is onzin. Niet alleen de prijzenkast, het hele pakket is dermate verschillend dat Maradona niet op de foto staat. Afgezien van zijn marginale tatoeages – een pleonasme wat mij betreft – is Messi een doodnormale, keurige kerel. Met zijn groeihormoonkuurtjes, waardoor hij zo sterk en toch nog 1,70 meter is geworden, was hij als wielrenner nooit weg geraakt, maar ik vergeef ze hem toch in één moeite.

Alleen, Lionel is geen Michael. Messi is nooit de aanjager geweest van die beloftevolle generatie die in La Masía groot is geworden, maar eerder de allerbeste balkunstenaar onder de beste balkunstenaars. Als bij toeval is hij in een ploegsport beland en door zijn immense talent is de ploeg helemaal in zijn dienst gaan voetballen. Was voetbal acrobatiek, dan had hij een hoofdrol in Cirque du Soleil, helemaal alleen, met zo’n grote schijnwerper op hem en zijn supporting cast kronkelend in de donkerte van het decor. Zoals nu een beetje als hij aan de bal komt en de wereld rond hem verstilt.

Als ik Barça was, ik liet Messi gaan. Meer nog, ik zou hem naar de uitgang duwen zonder dat hij daar erg in heeft. Ik zou om te beginnen geen geld vragen voor hem. Ik zou een feest organiseren te zijner ere. Hem een horloge meegeven als afscheidscadeau, voor twintig jaar bewezen diensten aan de voetbalfabriek FCB.

Lionel Messi is passé. Althans bij Barcelona. Zijn invloed op het spel is zo verstikkend dat het ongezond is. Ga terug in de voetbalgeschiedenis en zoek op YouTube beelden van tien jaar geleden, van vijf jaar geleden zelfs, van toen Messi nog liep zonder bal. Eerste vereiste van het moderne voetbal: zo veel mogelijk spelers die lopen zonder bal. Lopen, zoals in: heel snel wandelen.

Er is een tijd geweest dat ook Messi naar de open ruimte liep en zelfs sprintte, daar de bal kreeg, rare dingen deed waardoor de tegenstanders zichzelf in een knoop legden, en hij scoorde. Dat was Messi-de-Vroege. Messi-de-Late wandelt alleen nog als hij de bal zou kunnen krijgen. Als hij de bal niet kan krijgen, staat hij stil of schuifelt naar een plek waarvan hij denkt: hier kan het misschien. Pas als hij de bal heeft, schiet hij in actie en doet hij die rare dingen waardoor de tegenstander in een knoop eindigt, en hij scoort. Maar wel steeds minder en steeds trager. En de rest staat erbij en kijkt ernaar.

FC Barcelona is beter af zonder Lionel Messi en omgekeerd is dat ook waar. Ronald Koeman is de nieuwe trainer en heeft zijn boodschap al verkondigd: ik zou het leuk vinden dat je blijft, maar we gaan het een beetje anders doen en dat zal misschien niet altijd naar je zin zijn. Het is niet naar zijn zin. Menen ze dat nu echt, al die kenners, dat Manchester City geïnteresseerd is om hem binnen te draaien? Waanzin. Ook Man City is beter af zonder Messi en Messi is beter af zonder de Premier League. Ergens las ik over de hereniging Guardiola-Messi als een nieuwe Last Dance. Groter kan de blasfemie niet zijn.