Column over Christian Eriksen in De Morgen van maandag 14 juni 2021

Denemarken verliest, het leven wint

Danmark tabte, livet vandt (Denemarken verliest, het leven wint). Als u in Denemarken zou wonen, zou u nooit een tabloid als Ekstrabladet lezen natuurlijk, maar ze hadden na de 0-1 tegen Finland wel een mooie kop op hun site. Beter kun je het drama van afgelopen zaterdag niet samenvatten.

Christian Eriksen zal leven en dat kan heel lang zijn, maar hij zal eeuwig moeten oppassen. Hij zal een defibrillator ingeplant krijgen en het is te hopen dat hij nooit meer voetbalt. Voor hemzelf en zijn dierbaren welteverstaan. Het voetbal zal de stilist en de gentleman missen, maar wat is het alternatief? Sorry, het is geen gezicht, iemand met hartritmestoornissen die neerstuikt waarna dat apparaatje hem weer tot leven wekt.

Het is hard, maar het is niet anders: topsport is niet voor hartlijders, niet in de tribune en al helemaal niet op het veld. Gisterenavond speelde Nederland. Daar kreeg Daley Blind een basisplek. Ook hij heeft een icd, een implanteerbare cardioverter-defibrillator, te vergelijken met ingebouwde startkabels verbonden met een extra accuutje.

Is het een teken des tijds dat onmiddellijk met de vinger werd gewezen naar vermeende schuldigen in de rand? De regisseur kreeg de volle lading omdat hij de paniek bij de vrouw van Eriksen in beeld bracht. Dat was overbodig, dat klopt. En bij bepaalde camerastandpunten zagen we nogal expliciet de ontblote borstkas van Eriksen terwijl hij levensreddende hartmassage kreeg.

Evengoed zou je kunnen zeggen dat wat we eergisteren massaal te zien kregen de beste reclame was voor een brede maatschappelijke bewustwording van eerste hulp bij hartstilstand. Iedereen zou moeten weten wanneer hartmassage moet en hoe dat moet, en iedereen zou ook een aed, een automatische externe defibrillator, moeten kunnen hanteren.

Ik heb twee jaar geleden iemand zien sterven aan de rand van een zwembad, toevallig ook een Deen. De redders waren er snel bij, maar achteraf bekeken te laat en bovendien konden ze er niks van. Ze deden alsof, stonden erbij en keken ernaar. Ik ook. De aed kwam veel te laat. De hulpverleners van zaterdag waren top.

Was ook misschien schuldig aan de malaise van Eriksen: het virus. Jawel, Het Virus. Ik kan mij vergissen, maar wellicht niet: telkens als een sportman voor dood neervalt, lopen sommige cardiologen naar hun mobieltje en zetten het belsignaal op extra hard in de hoop gebeld te worden en hun zegje te mogen doen. Ik las een gesprek met een bekende cardioloog waarin hij in mysterieuze termen sprak over de doos van Pandora openen toen het verband tussen Covid-19 en hartafwijkingen ter sprake kwam.

Ja, een covidbesmetting kan iets slechts doen met de hartspier, ook met die van topvoetballer Eriksen dus, maar Inter kwam al snel met de melding dat hij niet besmet was geweest. Wat covid doet met een hartspier, dat kan overigens elk (griep)virus. Bovendien is Eriksen niet de eerste voetballer die bijna sterft of echt sterft op een veld. Waar was Covid-19 toen al die andere voetballers in elkaar zakten?

Lang werd aangenomen dat plotse hartdood een zaak was van wielrenners, erger nog, van gedopeerde wielrenners. Neen dus. Wielrennen krijgt nog maar heel zelden te maken met hartfalen met dank aan de strenge controles. Dat Eriksen uitgerekend in Italië voetbalt en daar door de extreem strenge screening is geraakt, is ook al voer voor speculatie. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat het hart van de topsporter een speciale machine is. Een ogenschijnlijk perfect hart kan ineens stoornissen in de elektrische geleiding ontwikkelen. In veel gevallen blijft dat onopgemerkt en leeft de speler een lang en gelukkig leven. Soms gaat het mis. Als corona de oorzaak zou zijn, hadden al veel meer jonge voetballers problemen vertoond.

Nadat de piste van de coronabesmetting overboord kon, was het tijd voor nog meer onzin. Op Twitter verscheen al snel de melding dat Inter had bevestigd dat Eriksen twaalf dagen eerder was gevaccineerd met Pfizer. Dat was voldoende om de antivaxers tot leven te wekken en de sociale media gingen los. Kort daarna kwam de officiële tegenspraak dat Eriksen nooit was besmet en ook niet was gevaccineerd. De geest was evenwel uit de fles. De Nederlander Willem Engel van Viruswaanzin sprong op de kar: “Deense voetballer valt dood. Het experiment is mislukt.” Die opmerking was van het soort dat je moet negeren en klasseren bij – inderdaad – waanzin. De nevenschade was niet onaanzienlijk want als je Engel hoort/leest, krijg je dat sacochengevecht met Marc Van Ranst er gratis bij.