Verhaal – over sport!, de NBA – in De Morgen van 17 juni 2014

Het mirakel van San Antonio

De Morgen – 17 Jun. 2014

Voor de vijfde keer in vijftien jaar heeft het Eupen van de VS de titel gepakt in de NBA. Dat deed het met echt basketbal en een stel buitenlanders.

LeBron James en de Miami Heat wonnen nog wel de tweede wedstrijd in San Antonio en leken op weg om zich thuis in een veilige 3-1-voorsprong te nestelen alvorens terug te keren naar het zuiden van Texas. Maar na de twee wedstrijden in Miami stond het 1-3 voor de Spurs, die het zondagnacht thuis simpelweg afmaakten.

Vooral de derde wedstrijd uit de serie in de thuiszaal van de Miami Heat zal de geschiedenis ingaan als memorabel. Ergens diep in de wedstrijd nam coach Popovich zijn spelmaker Tony Parker van het parket en sprak hem vaderlijk toe. “Je hebt vandaag leiderschap getoond, je was groots.” Dat inspirerend moment van de topcoach is te zien op YouTube. Parker heeft geen bal meer gemist van de hele finals.

Tony Parker wás ook groots en vooral bij momenten onhoudbaar en dat is niet voor het eerst. In 2001 werd hij – zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlands fotomodel, maar houder van een Frans paspoort en Amerikaans sprekend met een Frans accent – gedraft door de Spurs. De eerste jaren waren een harde leerschool en coach Pop zat voortdurend onder en op zijn vel.

Maar Pop is een aparte coach. Hij wil basketbal spelen en dat basketbal staat veel dichter bij het doordachte Europese spelletje dat Parker in Frankrijk had geleerd dan bij het Amerikaans trapezebasketbal dat zijn oorsprong vindt op de pleintjes van de achterstandsbuurten. Exponent van dat spectaculaire spel is het wonderbaarlijke trio James-Wade-Bosh van de Heat, maar ook in die ene gewonnen wedstrijd kwamen ze nooit in het gewone spel. De Spurs vingen de supersterren op in een uitgekiende verdediging, hielden LeBron James onder de dertig punten en sloten alle andere ontsnappingswegen af.

Solidair met armen

De prestatie van San Antonio is een mirakel en een wake-upcall voor de Amerikanen. Zoals Belgiës beste basketbalspeler Tomas Van Den Spiegel tweette, de ploeg bestaat uit twee Fransen, twee Australiërs, één Italiaan, één Braziliaan, één Argentijn, één Canadees en een center die van de Maagdeneilanden komt. Vooral de Argentijn Ginobili geldt naast de Fransman Parker als het genie in het veld.

Voor alle duidelijkheid: aan dat team hebben ze jaren gebouwd, zonder spelers te kopen want dat mag niet in de VS, en dat alles onder de kundige leiding van Greg Popovich. Manu Ginobili lijkt dan niet al te atletisch vergeleken bij James en Wade, maar de hersenen haalden het deze keer op het vlieg- en stuntwerk van de Heat. Die pakten vorig jaar in de zevende wedstrijd de titel, ook tegen de Spurs, maar nu lieten de Texanen het niet zo ver komen.

Een vijfde kroon voor de Spurs in vijftien jaar is opmerkelijk en het resultaat van het Amerikaans economisch sportsysteem. Alleen de Boston Celtics (17), de Los Angeles Lakers (16) en de Chicago Bulls (6) hebben meer kampioenschapsringen, maar Boston, Los Angeles en Chicago zijn zogeheten ‘grote markten’ met veel sportconsumenten die veel geld te besteden hebben.

In San Antonio wonen weliswaar meer dan twee miljoen mensen, maar de economische draagkracht van de regio is niet navenant: het is maar de 38ste economie van de VS en de op drie na kleinste markt in de NBA. Er wonen nogal wat kansarmen en werknemers van de lokale industrieën. Niet al te veel Amerikanen blijven uit vrije keuze in het zomers bloedhete Zuid-Texas.

Toen de NBA besloot dat San Antonio een team mocht hebben, volgde daaruit automatisch dat de rest van de competitie solidair moest zijn. In een ander sportsysteem zouden de Spurs met hun beperkte inkomsten nooit 77 miljoen dollar kunnen besteden aan spelerssalarissen maar in het Amerikaans profmodel worden 70 procent van de inkomsten van alle teams herverdeeld om het competitief evenwicht te bevorderen.

Gekopieerd op het Belgisch voetbal zou dat betekenen dat Eupen door de andere eersteklassers financieel wordt gesteund om een stabiele en economisch rendabele collega-eersteklasser te worden. Met de achterliggende gedachte: hoe spannender de competitie, hoe beter we er allemaal van worden.

HANS VANDEWEGHE

Copyright © 2014 De Persgroep Publishing. All rights reserved

Het Mirakel van San Antonio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s