Column ‘Hineininterpretierung’ in De Morgen van 21 juni 2014

HINEININTERPRETIERUNG

De Morgen – 21 Jun. 2014

 

 

Geachte heer bondscoach, Beste Marc, Willi,

Met het oog op de wedstrijd van morgen willen wij u graag van dienst zijn met enig advies.

Ten eerste. Wat u vooral niet moet/mag doen, is niet verschijnen voor de gedrukte media. Ik las gisteren een hilarisch stuk in Het Laatste Nieuws van collega Keygnaert over de consternatie die was ontstaan nadat bekend was geraakt dat u niet op de persbabbel zou komen. Wat u ook niet mag doen, is alleen praten met de tv’s en dan uw microfoon neerleggen als een vraag u niet zint. Dat loopt slecht af, let op mijn woorden.

Wie kwam gelukkig wel een praatje maken? Mijn dorpsgenoot Nicolas Lombaerts, als hij er ten minste ooit toe komt om een huis te zetten op dat gigantisch stuk grond van hem. De Nicolas, met hem ben ik een keer samen naar Wengen in Zwitserland gereisd en dat was een erg leuke trip. Hij heeft de pers vermaakt, heb ik gelezen, vreemd genoeg alleen in de kranten van deze Persgroep. De concurrentie vond zijn optreden niet zo opmerkelijk. Ik ben niet onbevooroordeeld, dus zou ik Lombaerts laten spelen, maar daar kom ik nog toe.

Dus: altijd naar de pers gaan. Als de nood hoog is, en vroeg of laat is de nood hoog, zullen ze toegeeflijker zijn voor uw zonden als u hen goed heeft behandeld. Sportjournalisten zijn als katten: niet overdreven veel hersenen, maar ze onthouden alles.

Gert Verheyen zei van de week op tv dat het de gekende truc is als een coach niet meer weet van welk hout pijlen maken: de pers als vijand. Ik mag hopen dat u nog steeds hout heeft om pijlen van te maken. Voor zover we het van hier kunnen inschatten, heeft u een weelderige houtstapel ter uwer beschikking. Misschien té zelfs.

Wat u daarom ook niet mag doen, is beginnen denken dat u een wereldcoach bent en met zogeheten tactische vondsten uitpakken. Dat hebben wij in uw portret al subtiel proberen uitleggen: de beenhouwer van om de hoek of Lieven Maesschalck zouden zich ook geplaatst hebben voor het WK. Oké, Lieven misschien niet.

Bijgevolg suggereren we volgende opstelling: Courtois in de goal, dat lijkt een evidentie. Kompany en Lombaerts centraal, als Vincent zijn lies oké is en omdat Nicolas Russisch verstaat. Voor de rechtsback Alderweireld en op links mag u nog eens proberen met Vertonghen, als u dat wil.

Middenveld: De Bruyne centraal. Knoop dat laatste in uw oren: centraal. Ook Witsel en Fellaini zijn redelijk onmisbaar. Mertens, Chadli, Hazard, Mirallas, gooi er daar maar twee van in het veld, die vinden hun weg wel. Zorg er vooral voor dat er snelheid en power in het spel zit en hou dat woelwater Januzaj achter de hand.

In de spits mag u ook uw goesting doen, maar die Origi was niet slecht. En als Lukaku echt een hoopje ellende wordt als hij een keer niet mag starten, dan moet u daar vooral geen rekening mee houden. Dit is niet de Keizer Karelcup, maar de World Cup.

Wat we vooral niet meer willen zien, is een ploeg die een uur staat te schutteren, waarna u de juiste spelers inbrengt. En wat we dan vooral niet meer willen horen, is die achterafuitleg over het tactisch plan. Hineininterpretierung noemen uw Duitse vrienden dat.

Begrepen? Vamos.

HANS VANDEWEGHE

Copyright © 2014 De Persgroep Publishing. All rights reserved

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s