Column ‘Vrouwen’ in De Morgen van 2 juli 2014

VROUWEN

Er is wat te doen over het gebrek aan vrouwen in de Sporza-studio tijdens deze World Cup. De enige keer dat vrouwen in de buurt kwamen van het omkaderingsprogramma van Karl Vannieuwkerke was om hun geilige adoratie te betuigen voor de GILF Jan Mulder. Waarbij de G staat voor grandpa.

Er is één uitzondering: Ruth Joos. Ons Ruth mag je alle onderwerpen toevertrouwen – al vermoed ik dat ze bij een datingprogramma de slappe lach krijgt – die zal zich wel uit de slag trekken. Voetbal is bovendien haar biotoop omdat ze met een andere Joos, Filip voor de familie en vrienden, heeft samengewoond en dus de terreur van het verwende en humeurige voetballerbroertje aan den lijve heeft ondervonden. Ruth kent voetbal, kent sport, punt uit. Ruth kan ook een stukje presenteren, dat weet iedereen behalve de VRT, dus was een dubbel gemengd met Karl geen onaardig idee geweest.

Het is niet gebeurd en ik vind niet dat we daar zo moeilijk moeten over doen, zoals professor Dirk Voorhoof van de UGent gisteren in een opiniebijdrage bij de concurrentie. Ik versta zijn standpunt, maar ik begrijp het niet (goed).

De reactie van de VRT daarentegen lag voor de hand: we nodigen mensen uit die ervaringsdeskundig zijn, met andere woorden trainers, ex-trainers, voetballers, ex-voetballers. Kortom, allemaal deskundigen en voor de lol ook één lapzwans, genaamd Zeljko Petrovic. Die laatste vergeten we even voor het gemak, maar ik zou toch Sporza willen verzoeken om hem niet meer laat op de avond te programmeren want ik weet zeker dat veel mensen de slaap dan niet meer kunnen vatten.

Bon, we waren bij de vrouwen en waarom die niet in het panel zitten van Karl. Omdat ze geen zak kennen van mannenvoetbal, tiens. Bij uitbreiding, omdat ze geen zak kennen van mannensport. Omdat ze misschien wel heel veel kennen van sport, en van voetbal als het voetbalsters zijn, maar dan wel van de vrouwelijke variant.

De vrouwen- en mannenversie van één sport, zijn vaak twee totaal verschillende sporten. Aha, en waarom hebben de vrouwen dan heel vaak mannen als trainer? Wel, omdat de vrouwenversie ettelijke jaren achterop loopt en derhalve de mannenversie in prestatief opzicht superieur is. Schiet niet, ik ben maar de boodschapper en ik heb het er ook bijzonder lastig mee dat topsport zo moeilijk spoort met de hedendaagse politieke correctheid.

Maar, als de VRT de World Cup van 1930 heruitzendt, hebben ze beloofd, zullen ze vrouwen in de studio vragen want toen speelden de voetballers ongeveer het spel van de voetbalsters vandaag.

Weet u wat het probleem is? Let u goed op, nu word ik feminist: er is veel te weinig vrouwensport op tv en in de printmedia. Er is te weinig koers voor vrouwen, te weinig volleybal, te weinig voetbal, te weinig van alle vrouwensport. Er is alleen genoeg vrouwentennis, zelfs misschien ietsje te veel. Kortom: er zijn te weinig vrouwen in sportprogramma’s omdat er over het algemeen te weinig aandacht is voor de vrouw in de topsport.

Ikzelf zou maar wat graag bijvoorbeeld meer beachvolleybal voor vrouwen geprogrammeerd willen zien. En dan thuis ernstig kunnen volhouden dat je werkt terwijl je op televisie naar door het zand rollebollende vrouwen in bikini kijkt, in plaats van naar 22 hitsige jongens in te lange korte broeken of zoals vanaf zaterdag tweehonderd in fluopampers op een fiets, stel je voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s