Column ‘Hora est’ in De Morgen van 5 juli 2014

HORA EST

Beste Duivels,

Béste, jawel, en wel in twee betekenissen; als klassieke aanhef en als waardeoordeel. U bent de beste Duivels ooit, wat men er ook van zegt. U maakt meer los dan welk sportteam ooit bij het deel van de mensheid dat zich Belg noemt en dat Uw prestaties nu beleeft als een gratis pop-up zomerfestival.

U bent onze droomfabriek in barre tijden, de perfecte afleiding voor de dagelijkse sleur in ons koninkrijk. Gelogeerd in Brasilia, kan ik mij inbeelden dat het daar in the middle van dat enorme nowhere niet goed doordringt wat hier allemaal aan de hand is, en neen, het gaat niet te best.

Bijvoorbeeld: regeringen geraken niet gevormd, informateurs lossen elkaar af, een Belg heeft in Spanje vrouwen vermoord en van de Europese Unie mogen we het spaarvarken van de Arco-aandeelhouders niet opnieuw opvullen. Voor sommigen onder ons is dat laatste slecht, voor de meeste anderen dan weer goed nieuws, maar passons.

Ach ja, misschien ten overvloede en voor wat het waard is: Elio di Rupo is er vanavond ook bij in Brasilia. Omdat U goede reclame bent voor ons land, zegt hij. Wat hij daar dan nog aan kan toevoegen door zijn lijfelijke aanwezigheid, is me een beetje een raadsel, maar we gunnen hem dat pretje. Bart De Wever komt niet, neen. Die schrijft aan een boek waarom het in de lente van 2014 allemaal klopte en in de zomer ineens niet meer. Vermoedelijk krijgt U daar een hoofdstuk in. Hoe sensationeel is het wel niet hoe dit verdeeld land
zo plots in eendracht leeft: tous ensemble, waar is dat feestje?, hier is dat feestje!.

Het is inmiddels echt al voetbal wat de klok slaat. Het meest oneerlijke spel dat de mens ooit heeft uitgevonden, is dezer dagen de maat der dingen. Naar het schijnt is Wimbledon ook bezig. Ik geloof dat ze bijna aan de finale zitten. Geen hond, tenzij het duo Gerlo-Gommé van de VRT, die weet wie daar dit weekend nog allemaal jokari aan het spelen is. Vandaag begint de Ronde van Frankrijk, een wielerwedstrijd. In Engeland nog wel. Dat is vreemd voor iets van Frankrijk, maar tegelijk een meevaller, want nu hebben de Engelsen toch iets om naar uit te kijken na de trieste afgang van hun al bij al niet slecht spelende voetbalelftal en van hun tennisheld Andy Murray. Gezien het eindeloze budget van OPQS denk ik dat Marc Cavendish vandaag wint, en morgen misschien ook.

En nu Uw wedstrijd, na deze lange inleiding die was bedoeld omU niet meteen te bruuskeren. Er moet wel worden gewonnen vanavond tegen Argentinië. Onze nationale ploegen uit het verleden hielden het in een eerder stadium van het toernooi al lang voor bekeken. De premie na de groepsfase was oké en dan hadden ze ten minste nog wat vakantie voor ze aan de competitie begonnen. Dit is met U toch iets andere koek.

Te veel druk is ook nergens goed voor, dus ook al wordt vanavond verloren, geen schrik, er zal een blijde intrede zijn op de Grote Markt. Als we voor elke Belgische sporter die de weg naar huis terugvindt, prijs of geen prijs, een fanfare uitsturen naar Zaventem, dan verdient U meer.

Bon, hoe gaan we dit Argentijns varkentje wassen? De Willi zal wel weer een dvd’tje klaar hebben en een hele uitleg dat U hard Uw best moet doen. Zoals gewoonlijk luistert U daar best even naar – het is nu zo lang goed gegaan, geen reden om nu nog onbeleefd te worden – en
dan gaat U samen zitten met de mannen.

Messi is gevaarlijk, is dat bekend? Als dat potje groeihormoon op batterijen de helft van de ruimte krijgt van tegen de VS, is het kalf in geen tijd verdronken, dat U dat maar weet. Onze eigenste Mohikaan en vleesgeworden fresco Steven Defour als een bloedzuiger voor alles en iedereen dat door het midden wil komen, in het bijzonder Messi, is dat een te overwegen alternatief? Het verbond van Analisten, Volgers en Orakels ziet dat wel zitten.

Voor Uw goal gaan liggen, zoals de meeste tegenstanders tegen Messi en co, om zo te proberen snel op de counter aan de overkant in schietpositie te geraken, is een andere optie. Wàs, helaas, want sinds de wedstrijd tegen de VS wordt dit niet meer gepikt door de Belgische publieke opinie. Wij zijn voortaan een aanvallende met open vizier spelende natie en we vergeten hierbij gemakshalve die drie groepswedstrijden, dit ten behoeve van onze zelf aangeprate illusie na die ene goede wedstrijd waarin we eigenlijk een beetje door het oog van de naald zijn gekropen.

We willen voor de gelegenheid, ter vervanging van De Wever, graag besluiten met wat Latijn.

1. Honesta quaedam scelera successus facit.

Of: Succes maakt sommige misdaden eervol. Messi, minuut vijf, tikje, … begrepen? Raes, Vandenbempt en alle andere mindere mediagoden, zoals Uw dienaar, zullen voor de gelegenheid de andere kant opkijken.

2. Honesta mors turpi vita potior.

Of: Een eervolle dood is beter dan een leven in schaamte. Niet té letterlijk nemen.

3. Hora est.

Of: Het uur is er.Succes.

Ook al duurt de bewondering van de wereld voor Ons Belgen misschien maar vier dagen, dat is toch mooi Uw verdienste.

Hans Vandeweghe

Het uur U heeft geslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s