Column over Clubsupporters, stovers-saus en nog van alles op demorgen.be van 5 oktober 2015

“De concentratie randdebielen is nergens groter dan bij blauw-zwart”

Radionieuws van 18u: AA Gent wint met 4-1 van Club Brugge. De Clubsupporters zijn boos.

VTM Nieuws van 19u: Clubsupporters in opstand.

Van de week mocht een culturo van Hautekiet zijn hart luchten over het te veel aan voetbalverslagen en ander sportnieuws in de journaals. Ik dacht toen: eikel. Gisteren dacht ik: groot gelijk. Dat supporters boos zijn, is geen item in het nieuws waard. Het verdient geen aandacht, want dat is precies waar die gasten op uit zijn.

Negeren, die onnozelaars.

Eerder deze week las ik nog een ander bericht…. De 25-jarige Clubfan Jonas D. uit Nazareth moest zich op de rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor hooliganisme tijdens de voetbalwedstrijd Zulte Waregem – Club Brugge in maart vorig jaar. Hij gaf een politieman een klap en een trap. Hij had al (maar!) acht maanden stadionverbod en 400 euro boete en nu kijkt hij aan tegen een celstraf. Die toch niet zal uitgevoerd worden, dus denkt men aan een werkstraf in de plaats, maar dat ziet hij niet zitten want hij zet zich met hart en ziel in voor het jeugdvoetbal. Als jeugdtrainer, ook dat nog. Het vonnis volgt op 28 oktober…

Voor eeuwig verbannen van het voetbal, die onnozelaar.

Je vindt ze bij álle clubs, Club Brugge heeft er zeker géén patent op en niét alle Clubsupporters zijn over een kam te scheren, maar de concentratie randdebielen is nergens groter dan bij blauw-zwart en dat is heus niet alleen omdat ze met zoveel zijn. Het wordt tijd dat ze dat daar eens beseffen en er ook iets aan doen, want zo kan het echt niet verder. Let wel, ik begreep manager Vincent Mannaert die zondag na de desastreus verlopen wedstrijd met die opgedraaide zotten in gesprek probeerde te gaan. Ik begrijp ook zijn uitspraak dat ze respect moeten tonen voor mensen die een arm of een been zouden willen geven voor hun ploeg. Maar normaal is het niet en het fatsoen zijn we al lang voorbij. “Wij willen bloed, zweet en traneuh. Wij willen bloed, zweet en traneuh,” schreeuwden de Clubfans tijdens de uitleg van de spelers en de manager. Heb dan ten minste het fatsoen om te luisteren en zing je gezangen tijdens de wedstrijd. Daar was na de 3-0 van Sven Kums nog ruim de tijd voor.
Neen, het was geen te best resultaat waarmee Club gisteren de Ghelamco verliet, en alle begrip voor de fans die hun zondagnamiddag verpest zien. Maar ga dan naar huis, zeik wat tegen de vrouw, geef de kinderen desnoods een lel en de kat een schop. Rij vervolgens naar het frietkot en trakteer jezelf op een grote met stovers-saus, zoals stoofvlees zonder vlees in West-Vlaanderen heet. Dat zal meer opluchten dan een hek forceren in een vreemd stadion, of stewards en spelers belagen, of daarna nog eens naar het eigen stadion te trekken om als een bende malloten dat hele toneel nog eens over te doen. Ik heb de Engelse rugbyfans zaterdag zien vernederd worden door de aartsvijanden uit Australië. Wie het niet meer kon aanzien, ging naar huis. Wat ze thuis hebben uitgevreten, ik wil het niet weten. Maar wie bleef, betoonde eer aan de winnaar.
En nu het voetbal. Was Club slecht tegen Gent? Helemaal niet. Club had onkans, punt uit. Thomas Meunier, de beste rechtsback van België, deed twee keer heel dom, maar tot die 2-0 was een superverdedigend Club (het Standard-recept) misschien zelfs de evenknie van AA Gent. Daarna was het een zootje en werd het net als tegen Standard 4-1.

Michel Preud’homme begreep het niet. Dat het aanvallend niet loopt zoals vorig jaar, daar kon hij nog inkomen. Inderdaad, voorin loopt geen Victor Vázquez meer, omdat hij niet meer loopt. In zijn plaats staat Hans Vanaken uit Lommel. Die loopt wel, maar die voetbalt op zijn Limburgs, een beetje traag.

De verdediging – zo zei Michel Preud’homme – is dezelfde als vorig jaar. Kan best, maar achter die verdediging staan dit seizoen twee vliegenvangers. Om beurten jammer genoeg, al valt het zelfs te betwijfelen of ze samen beter zouden zijn dan Matt Ryan in zijn eentje. Als Club vorig jaar een prijs pakte en zo lang meedraaide voor de titel, lag dat niet aan het veldspel, maar geheel en alleen aan hun fantastische doelman.

AA Gent heeft nu met Sels zijn eigen Ryan, èn veldspel èn geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s