Rio Files 4: Vijfde colonne in De Morgen van 4 aug 2016

VIJFDE COLONNE

Het was een vreemd gezicht in het Convention Center van de Windsor Oceânico, een van de vijf sterrenhotels waar de notabelen van de sport zich drie weken lang onledig houden. Tot gisteren was dat met vergaderen in de Sessie, het jaarlijkse moment dat alle leden van het Internationaal Olympisch Comité bij elkaar komen. Twintig van die honderd leden hebben iets zinnigs te melden, de rest is opvulling van het decor. Zoals ons eigenste en enige Belgische IOC-lid, le baron Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, die ze net op tijd van de leiding van de Delhaize Group hebben weggehaald, voor het daar helemaal naar de verdoemenis zou gaan. Beckers nam ook het woord, eloquent in het Frans, wat nog altijd de oorspronkelijke olympische taal is, maar niemand luisterde. Het ging over eenheid in woelige tijden en bloemen verwelken, bootjes vergaan, maar ik blijf altijd staan, zoiets.

Maar wat was er dan zo’n vreemd gezicht? Craig Reedie die naar het spreekgestoelte ging en daar niet zijn traditionele Engels hol gewauwel afstak waar niemand wijzer van werd. Maar Reedie die zowaar een beetje bedremmeld stond te kijken en aarzelde. Reedie is ook IOC-lid en de voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA), daar gezet door de vreselijke Dick Pound, ook een IOC- lid en de mastermind achter al deze ellende.

Reedie had natuurlijk nooit verwacht dat het IOC zijn organisatie zo te kakken zou zetten, zoals voorzitter Thomas Bach op zijn persconferentie eerder deze week. We vatten het even samen: Bach wilde geen verantwoordelijkheid voor de ellende die was ontstaan door de strakke timing waarbinnen de Russische atleten al of niet moesten worden toegelaten. Zijn antwoord kwam hier op neer: wij waren het niet die jarenlang signalen en spijtoptanten hebben genegeerd, wij hebben niks te zeggen over dopinglabo’s (zoals in Sotsji), deze vreemde timing is ons opgedrongen. Hij had er kunnen bij zeggen, maar daarvoor is hij te veel diplomaat: wij betalen de helft van de dopingrekeningen en dat WADA knoeit nu al jaren een eind weg met ons geld, dat moet stoppen. Maar dat zei hij dus niet.

Neen, die Reedie is wel op zijn knieën gegaan en dat zal zijn vriendje Pound niet graag hebben gehoord, toen hij toegaf dat het systeem gedeeltelijk stuk was, but not beyond repair, dus nog te fiksen. Daar is niet iedereen het over eens. De overheden die
de andere helft van het WADA uitmaken, hadden van de week in een niet al te snugger statement nog hun volledige vertrouwen uitgesproken in het huidige WADA. De echte insiders, die weten hoe de vork in de steel zit, zeggen al een tijdje dat het WADA op de schop moet.

Het WADA is inefficiënt, hautain en vooral selectief in wie het aanpakt. Zo staat de nieuwe voorzitter van het IAAF Seb Coe nooit in de vuurlijn, terwijl er onder zijn eenjarige voorzitterschap ook al onfrisse zaken naar boven zijn gekomen. Natuurijk niet, want Coe heeft zijn Internationale Atletiekfederatie niet ingeschreven in het olympische tv-kanaal dat na deze Spelen van start gaat. Wat betekent dat Coe niet in de solidariteit van de olympische sporten meestapt, terwijl zijn sport meer dan ooit op apegapen ligt. Dat verdient steun van de vijfde colonne.

In deze laatste dagen voor de Spelen is het afwachten wat het Arbitragetribunaal voor de Sport (TAS) zal beslissen. De zeventien Russische roeiers die klacht indienden tegen hun olympische ban, hebben alvast ongelijk gekregen. Nu moeten nog drie zwemmers, een worstelaar en de hele Russische gewichtheffersbond de revue passeren.

Juridisch is dit een hele kluif en van heel veel consequentie getuigt dit ook niet. In 2012 sprak het TAS zich uit tegen de Osaka-regel waarmee het IOC betrapte atleten automatisch uitsloot van de eerstvolgende Spelen, en nu volgt ze wel de arbitraire regel dat alleen Russen worden uitgesloten die eerder op doping zijn betrapt. Heel vreemd toch.

Héhé, en zo zijn we één dag voor de opening van de Olympische Spelen en hebben we toch een spannende aanloop gekregen. Als u nu twijfelt of u nog moet kijken: er is in de laatste vijftig jaar nooit minder doping gebruikt dan vandaag, maar er wordt meer lawaai dan ooit rond gemaakt. Zaterdag begint de echte sport.