Tien om te zien in Rio in De Morgen van 6 aug 2016

10 om te zien

De Olympische Spelen zijn het walhalla van de sport. Om u wegwijs te maken in het aanbod, selecteerden we de tien hoogtepunten van Rio 2016.

De medailles van Phelps en Ledecky

De Verenigde Staten domineren weer het zwemmen nadat de Australiërs hen een paar Olympische Spelen de loef hebben afgestoken. De aussies werken nu aan de weg terug met de Nederlandse bondscoach Jacco Verhaeren en zullen wellicht de twee koningsnummers op de 100 meter vrije slag winnen met Cameron McEvoy en Katie Campbell. Maar de sterren van deze eerste zwemweek worden, omdat de Amerikanen dat graag willen, ongetwijfeld Michael Phelps en Katie Ledecky.

Michael Phelps is de man van 22 olympische medailles, waarvan achttien keer goud, maar geen enkele individuele medaille op de 50 of 100 meter vrije slag, de hoofdnummers van het zwemmen. Phelps deed met zijn acht keer goud in Peking beter dan Mark Spitz met zijn zeven in München in 1972, maar Spitz won wel ook de 100 vrije slag. Phelps is ingeschreven in de 100 en 200 vlinderslag, in de 200 meter wissel en de twee vrijeslagestafettes. Zonder te veel pech heeft hij over een goede week 27 olympische medailles op zak

Vrijeslagzwemster Katie Ledecky was er al bij in Londen en komt nu als wereldster. Veruit de beste afstandszwemster ooit, was ze slechts zevende op de trials op de 100 vrij. Toch zal ze de estafettes mogen zwemmen om haar medailletotaal wat op te krikken. Zij zal maximaal vijf gouden medailles kunnen winnen, naast die ene van de 800 meter vrije slag van Londen.

Wanneer te zien?

Ledecky kan op de eerste dag meteen haar eerste goud pakken in de 4×100 meter, in België in de nacht van zaterdag op zondag. Phelps begint ook met een estafette, maar een nachtje later.

De morele plicht van Time Brasil

Time Brasil – spreek uit tiemé brazil – is een vervorming van Team Brasil. Erg origineel is het niet, en erg veel vertrouwen straalt er ook niet van af. Dan is de Seleção zoals in het voetbal toch een betere vinding, alleen kregen die in het laatste grote toernooi in eigen huis een 1-7 om de oren van Duitsland, nadat ze in eigen land zo goed als onklopbaar waren.

Voetbal is te belangrijk in dit land om ook maar te durven suggereren dat de andere sporters die vreselijke nederlaag met veel medailles kunnen uitwissen, maar Time Brasil heeft wel de verdomde plicht zijn stinkende best te doen en met veel meer medailles naar huis te komen dan de zeventien van Londen vier jaar geleden. De voetballers, die donderdag in hun eerste wedstrijd slechts 0-0 gelijkspeelden tegen Zuid-Afrika, met Neymar in de ploeg, kunnen voor het eerst in de geschiedenis olympisch voetbalgoud winnen. Dat zou hier worden gevierd als een wereldtitel.

Vervelend voor Brazilië, maar het eerste weekend valt er niet meer te verdienen dan een judomedaille. Pas tegen de tweede week, en vooral als de volleybalfinales eraan komen, zal Time Brasil op kruissnelheid komen.

Wanneer te zien?

In de samenvattingen. Let op het vrouwenvolleybal. Een mooi team, in alle opzichten, vanaf vanavond in actie tegen Kameroen. De chromosomen van Caster Semenya

 

De chromosomen van Caster

Ze loopt als een man, maar is ze daarom een man? De vrouw Caster Semenya is ooit tijdelijk geschorst voor een teveel aan natuurlijk testosteron en zo loopt ze ook: als iemand die heel veel testosteron heeft, dus als een man. Ze kreeg gelijk van het Sportarbitragetribunaal TAS en mag opnieuw lopen. Volgens kenners zou ze de 400, 800 en 1.500 meter kunnen trippelen op de Spelen en dan nog alles winnen. Ze neemt in Rio alleen deel aan de 800 meter en daar loopt ze al voldoende mee in de kijker.

Volgens diezelfde kenners zou ze ook makkelijk het dopingwereldrecord van Jarmila Kratochvilova van dertig jaar geleden kunnen breken, maar wil ze dat niet om de aandacht niet op haar te vestigen. Welnu, aandacht heeft ze bij hopen en naarmate dat het atletiektoernooi eraan komt, zal dat nog toenemen.

Semenya schijnt een gevoelige jonge vrouw te zijn die er ook niet heeft voor gekozen om te zijn zoals ze is en over wie de hele wereld nu een mening heeft. Het is te hopen dat ze niet onder de druk bezwijkt, zoals in Londen vier jaar geleden. Toen werd ze nog geklopt door de Russische Maria Savinova, tegen wie een zaak is opgestart om haar levenslang te schorsen.

Wanneer te zien?

In alle mogelijke media en ook in deze krant binnenkort met een verhaal over haar hyperandrogenisme. Ze loopt de series van de 800 meter op woensdag 17 augustus, na de middag in België.

Het laatste kunstje van Evi

Ze mag wel zeggen dat ze al een medaille heeft en dat ze tegen dit toernooi rustig aankijkt, Evi Van Acker is de meest on-Belgische van alle Belgische atleten. Deze hele aardige en intelligente jonge vrouw is een van de beste zeilsters in de wereld die altijd in de prijzen valt. En als ze in Rio maandag in haar laser radial stapt, zal dat met het mes tussen de tanden zijn. Deze krant heeft haar een column gegeven in de aanloop naar de Spelen en de voorlaatste staat op pagina 23. Daarin legt ze uit, verontschuldigt ze zich eigenlijk, dat ze de vlag niet wil dragen. De laatste column is voor de laatste zaterdag, als ze klaar is. We zijn benieuwd.

Evi Van Acker is een voorbeeldatlete voor het Vlaams sportmodel: een eigen willetje en een eigen Wil (van Bladel), haar trainer, die ze zelf heeft aangezocht en verzocht om haar naar medailles te begeleiden. De structuur die Van Acker en Van Bladel hebben opgezet, verdient continuering.

Ze heeft het nog niet uitgesproken, maar het vermoeden bestaat dat dit haar laatste kunstje is. Als ze gaat, zou het mooi zijn als ze gaat met een paukenslag onder de vorm van nog eens een medaille. Indien niet, evenveel bewondering voor de jarenlange drive en de passie.

Wanneer te zien?

Evi Van Acker is een van de weinig atleten van wie de wedstrijden klaar zijn nog voor u in België gaat slapen. Kijk dus uit in het late journaal of in de avondsamenvatting naar haar wedstrijden vanaf maandag 8 augustus.

De vluchtelingen van Olympia

Haast je om ze te zien. Niet omdat ze zich zullen verstoppen om vervolgens weg te lopen en ergens anders op te duiken om asiel te vragen, wel omdat ze geen schijn van kans maken om in de buurt te komen van een finale, laat staan een prijsje. Of ze nu judoën, zwemmen dan wel lopen, ze zullen snel klaar zijn met hun sport. Het gaat hen niet om de medailles, zeggen ze, maar om het verkrijgen van waardigheid en het veranderen van de harten en geesten.

Het ROT of Refugee Olympic Team bestaat onder meer uit twee Syrische zwemmers, Yusra Mardini and Rami Anis, van wie Ramis in ons land onbaatzuchtig werd opgevangen en getraind door olympiër Carine Verbauwen. Daarnaast twee Congolese judoka’s, Yolande Mabika en Popole Misenga. Vervolgens zes lopers. Eén komt uit Ethiopië: marathonloper Yonas Kinde is taxichauffeur in Luxemburg. De vijf andere lopers komen uit Zuid-Sudan en wonen in Kakuma, het bekendste vluchtelingenkamp in Kenia. James Nyang Chiengjiek zal de 400 meter lopen, Yiech Pur Biel en Rose Nathike Lokonyen de 800 meter; Paul Amotun Lokoro en Anjelina Nadai Lohalith zijn voor de 1.500 meter ingeschreven.

Er zit wel een naar kantje aan het hele verhaal en dat is de chef de mission van deze ploeg, de Keniase voormalige loopster Tegla Loroupe. Zij staat in Kenia en ook daarbuiten niet bepaald bekend om haar empathisch vermogen. Wel dat ze op alle mogelijke manieren in de belangstelling wil komen om zo geld binnen te halen. Misschien lopen de vluchtelingen bij nader inzien toch beter weg, van Loroupe dan, maar gisteren zijn ze alvast bijna zo hard toegejuicht tijdens de openingsceremonie als de Braziliaanse equipe.

Wanneer te zien?

Lastig, dus gok toch maar op de samenvattingen of de human intrest journaals. Rami Anis zwemt op dinsdagochtend alvast de series van de 100 meter.

De samba op het strand

Deze krant belooft het beachvolleybal van nabij te volgen, want deze krant woont dicht bij het media center en dus ook het stadion van het beachvolleybal en heeft daar al een lockertje gehuurd om alles netjes te kunnen opbergen en vervolgens in een welverdiende middagpauze op blote voetjes het van de bacteriën krioelende strand op te kunnen.

Alle gekheid: de geest van de Spelen van Rio zal nergens beter te capteren zijn dan op Copacabana. Sinds de introductie in Atlanta
in 1996 is beachvolleybal geëvolueerd naar een spectaculair spel voor specifieke atleten. De Brazilianen zijn er goed in, maar krijgen concurrentie bij de vrouwen van de Amerikanen die altijd weer in grote omstandigheden hun teamwork op orde hebben. Bij de mannen zijn de Nederlanders de grote uitdagers.

Copacabana is evenwel meer dan beachvolleybal. Het is ook de setting van Today, de ochtendshow van NBC, de avondshow van het Australische ABC en de dag- en nachtshow van De Morgen.

Wanneer te zien?

Wanneer u maar wilt. Behalve het zeilen – het mooiste decor ooit – zullen de beste shots zullen van Copacabana komen, te beginnen vandaag met de start en de aankomst van de wegwedstrijd in het wielrennen.

De uitschuiver van Usain Bolt

Een voorspelling: op de 100 meter wint hij niet, op de 200 meter wel. Usain Bolt zou de eerste mens kunnen zijn die op drie opeenvolgende edities goud wint op het grootste spektakelnummer van de Olympische Spelen. Hij zou daarmee beter doen dan Carl Lewis, die zijn goud van 1988 ook maar kreeg nadat Ben Johnson was betrapt.

Yohan Blake, zijn trainingsmaat, en Justin Gatlin, een dertiger die al twee keer is betrapt (één keer op een bagatel, maar de tweede keer op testosteron) en die nu sneller loopt dan toen hij zich dopeerde, zijn de belangrijkste uitdagers. Trayvon Bromell en Jimmy Vicaut kunnen ook hard lopen. Bolt heeft de vierde tijd van het jaar en Blake slechts de zesde. Als Jamaica slaag krijgt, zal dat worden uitgelegd door de verscherpte dopingstrijd. Als Jamaica wint, wordt dat ook uitgelegd door doping.

Op de 200 meter is Usain Bolt ook pas de zesde performer van het seizoen, maar zijn overwicht was de voorbije jaren zo uitgesproken dat het al vreemd zou moeten lopen wil hij daar niet winnen.

Wanneer te zien?

De sprinters beginnen eraan op zaterdag 13 augustus, de finale is in de nacht van zondag op maandag. De (on)zin van rugby sevens

De (on)zin van rugby sevens

Ze zijn de fast and furious van de gentlemansport bij uitstek en naar het schijnt is hun spelletje heel erg spectaculair, maar wat doet dat rugby sevens in godsnaam op de Spelen? Alleen op televisie te zien in landen die rugby als nationale obsessie omarmen, maar ook daar als een bijproduct van het echte spel.

Rugby spiegelt zich aan volleybal en beachvolleybal om deze spin-off ingang te laten vinden bij het grote publiek en omdat het rugby betreft, krijgen ze het voordeel van de twijfel. Uw favoriete krant zal een dezer dagen de bus bestijgen richting Deodoro Park en daar deze nieuwste toevoeging aan de olympische competitiekalender beoordelen. Idem voor golf, overigens.

Wanneer te zien?

De vrouwen beginnen er vandaag al aan, de mannen dinsdag. Elk toernooi duurt drie dagen, een heel verschil met de grote worldcup rugby, die zes weken duurt.

De vermomming van Peter S.

Zonder hem zou wielrennen er nog slechter aan toe zijn. Peter Sagan neemt om de haverklap filmpjes op. Weze het met vriendin in een kopie van Grease, of zelf als Rocky of The Gladiator, Peter Sagan vermomt zich graag.

Op zondag 21 augustus is hij van plan een mountainbikepakje aan te trekken van Slowakije, op een mountainbikefiets te stappen en deel te nemen aan een wedstrijdje in de heuvels in de buitenwijken van Rio de Janeiro. Daar wordt ongetwijfeld ook een filmpje van gemaakt.

Peter Sagan is de beste allroundwielrenner van de planeet en een voormalige mountainbiker met ongelooflijke skills. Als hij in de buurt van de medailles komt, of op het podium (maar kenners achten dat ondenkbaar), zou dat dé prestatie van het jaar zijn op twee wielen.

Wanneer te zien?

Helemaal op het laatst, op zondag 21 augustus om halfzes ’s avonds. Tegen halfacht weten we meer.

Fluitconcerten voor de Russen

Wanneer te zien?

Vanaf dag één tot dag laatst en dat is in de eerste plaats jammer voor de Russen, maar bij uitbreiding voor de hele sport.

Om maar één voorbeeld te geven: de Engelse wielrenster Lizzy Armitstead, die dit jaar alles heeft gewonnen wat er te winnen viel, stond voor Rio buitenspel door drie gemiste dopingcontroles. Ze ging in beroep tegen misser één en kreeg gelijk. “Missers twee en drie waren echte missers”, gaf ze toe.

“What if she would have been a Russian”, sprak een Engelse voormalige medaillewinaar. “Hoe zouden we haar hebben gevild, niet?” Lizzy Armitstead zal niet worden uitgefloten straks op het podium. Want ze is Engelse, geen Russische.

20160806_De-Morgen_p-20-21-mail