Column over Alberto Contador in De Morgen van maandag 11 sep 2017

Contador

Dit stukje gaat over Alberto Contador, maar eerst twee rechtzettingen over een portret dat zaterdag verscheen in deze krant. Dat ging ook over Contador en daar stond in dat hij in opspraak is gekomen in de Operacion Puerto, de zaak tegen dokters Fuentes en Merino. Dat klopt. Zijn initialen A.C. zijn gevonden op het document met nummer DD.PP 4293/06 van 27 juni 2006, afkomstig van het Ministerio del Interior. Dat gaat over Liberty Seguros, waar de piepjonge Contador net een contract had getekend.

In het bewijsstuk staat Contador drie keer vermeld. Niet op de pagina’s waar de bloedzakjes worden geïdentificeerd, evenmin op de pagina’s over de dopingschema’s en ook niet op die over de bezoeken of de telefoongesprekken. De piepjonge Contador komt ter sprake in een opsomming van de leden van de hele Liberty Seguros-ploeg voor het seizoen 2004 (in 2006 rijdt hij voor Astana).

Vervolgens duikt hij nog eens op in het programma van de ploeg, waar naast zijn naam ‘niets of hetzelfde als Jörg Jaksche’ is genoteerd. Op de achterkant van een ander bewijsstuk staat Contadors naam handgeschreven onder de titel ‘Individualiseren’, wat dat ook mag betekenen. Wat het wellicht betekende, is dat Saiz hem eerst clean voor de leeuwen wilde gooien om te zien wat en hoe, om dan wellicht bij Fuentes langs te gaan.

Tweede rechtzetting: clenbuterol wordt her en der wel eens aanzien als een maskeermiddel, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Bovendien, waarom zou je een maskeermiddel nemen dat makkelijk opspoorbaar is. Neen, clenbuterol heeft zelf een drievoudige werking: je verbrandt makkelijk vet, het werkt anabool maar niet zo sterk als anabolen en het verbetert de ademhaling. Gebruik clenbuterol als maskeermiddel in een Tour en je hangt, zoals Contador ook overkwam.

Alleen is de brave Alberto op zo’n kleine hoeveelheid betrapt dat zelfs de labo’s de these van besmette voeding de meest waarschijnlijke achtten. Dat stond ook op zijn veroordeling door het Arbitragetribunaal voor de Sport (TAS): het zal wel een besmetting zijn, maar je krijgt twee jaar.

Die overwinning van zaterdag op de Anglíru was een geschenk van Chris Froome en Sky, maar eerlijk is eerlijk: dat heeft hij zelf afgedwongen door de hele Vuelta aan te vallen als in zijn beste dagen. Eén verschil: in die beste dagen hield hij zijn voorsprong ook vast. In deze Vuelta lukte dat nooit, tot zaterdag. Omdat Nibali niet kon volgen, reed Froome nog even weg, verstevigde zijn leidersplaats maar ging niet al te fanatiek achter Contador aan. Zeventien seconden rijden Wout Poels en Chris Froome normaal zo dicht, maar dit scenario leende zich voor een geschenk en dat was deze man gegund.

De beste dagen van Alberto Contador, dat was de Tour van 2007, maar toen was er nog één net iets beter: Michael Rasmussen. Op YouTube vind je de beklimming van de Aubisque waar Rasmussen op 800 meter van de finish versnelt en Contador achterlaat. Eerder die dag was bekend geraakt dat de Italiaanse ex-renner en analist voor de radio Davide Cassani hem had gezien in de Dolomieten. Dat klopte, maar het spoorde niet met de verblijfsgegevens van Rasmussen die beweerde dat hij in Mexico zat. Na die zestiende etappe zou Rabobank de gele trui terugtrekken en daardoor won Contador zijn eerste Tour.

Zoals Contador toen reed, zo hebben we hem na 2007 nooit meer gezien. Op de flanken van de Aubisque viel hij keer op keer aan, of counterde een tegenaanval van Rasmussen. Als de toppers vandaag zo zouden rijden, mogen ze hen na tien kilometer met een vuilblik samenvegen. 2007, dat waren nog andere tijden. Epo en varianten waren weliswaar opspoorbaar en de bloedbank van Fuentes was opgerold, maar kleine doses epo in combinatie met eigen bloedtransfusie, dat kon nog steeds. Het Athlete Biological Passport, aangekondigd in 2005, werd pas echt operationeel vanaf 2010 omdat voldoende bloedwaarden nodig zijn om de grenzen te trekken van het toelaatbare en zo de marges voor gesjoemel te verkleinen.

In 2010 is Contador zijn Tour-overwinning afgenomen om een totaal andere reden, die zero, zero, zero,… clenbuterolaffaire. Na 2010 heeft hij de Tour niet meer gewonnen, wel nog twee keer de Vuelta en ook de Giro in 2011, die hij dan weer kwijtspeelde omdat hij pas in 2012 is gestraft voor het ‘vergrijp’ van 2010. Contador is wellicht de laatste van de groterondewinnaars die de grenzen heeft kunnen opzoeken. We hebben er het raden naar wat de jonge Contador, die op zijn 25ste al de drie grote rondes had gewonnen, vandaag in het veel cleanere wielrennen zou kunnen presteren.

 

 

COL-Contador