Column Wout & Walter in De Morgen van zaterdag 22 september 2018

Wout en Walter

Wout van Aert rijdt dit weekend in Waterloo, VS. Napoleon is thuisgebleven. Die werkt aan een klacht tegen de ex-ploeg van Van Aert.

Heel goed mogelijk dat meester Walter Van Steenbrugge namens Wout van Aert zijn gelijk haalt – en het weze de renner ook nog gegund – maar wellicht dan toch alleen als er door Nick Nuyens manifeste fouten zijn gemaakt die ook een idioot van een rechtenstudent, bijvoorbeeld Dries genaamd, er zou uithalen.

De sterren staan niet echt gunstig. Meester Walter zou zijn trackrecord in de sport op zijn website moeten afficheren. Het zou onschuldige/onmondige/onwetende sporters een stuk wijzer maken. Bovenaan zal staan dat hij Wesley van Club Brugge in eerste instantie heeft vrij gekregen op procedurefouten. Klein detail: die waren door een andere advocaat uitgevlooid.

In kleine lettertjes zullen volgen: de zaak tegen de Ghelamco Arena namens zijn inderhaast opgerichte vzw van Club-supporters. Die belandde in de Europese vuilbak. Zijn poging om aansluitend het grote foutenboek van zijn kompaan Ignace Vandewalle bij een uitgeverij te slijten: noppes. Zijn optreden in de zaak van een skister die naar de Olympische Spelen wilde: verloren. Marc Wilmots die wil dat de pers niet meer schrijft dat hij er niks van kent en die de lekken vanuit de ploeg twee jaar na datum laat aanklagen: geen schijn van kans en weggelachen door iedereen met een minimum aan gezond verstand.

Dat waren de bagatellen, de tussendoortjes voor het harde werk zoals het dagvaarden van de Heilige Stoel en het bisdom. Operatie Kelk, wat een sof. Of het proberen vrij te pleiten van drugdealers en doodrijders, wat ook niet lukt, maar dat is dan weer toe te juichen.

Veel problematischer en sportoverstijgend is natuurlijk wat hij de bokser Junior Bauwens heeft aangedaan. Toen die in Gent een titelkamp verloor van de Spanjaard Nieto sprong meester Walter op tafel en schreeuwde het uit: de Spanjaard had vochtafdrijvende middelen genomen.

Resultaat: dopingtest negatief en meester-tafelspringer voor eeuwig verbrand in het boksmilieu. Een advocaat komt dat te boven, maar voor Junior Bauwens was het de rechte weg naar bergaf. En o ja, dat huis dat meester Walter hem had beloofd voor zijn gehandicapte broers en zussen, daar hebben we ook niks meer van vernomen.

Wout van Aert is een pure klasbak die nooit eens hoog van de toren blaast, zijn tot voor kort enige tegenstander respecteert en als dat van hem wordt verwacht ook presteert. Het is hem gegund dat zijn advocaat voor de verandering eens een grote sportzaak wint. Kijk, en dát wordt nu een hele klus. Het arbeidshof is niet direct een plaats waar ze zitten te wachten op een showpleiter die lijzig lispelend tussen de tanden, het haar in de ogen, zijn verhaaltje komt opdissen.

In dat hof zullen ze in de eerste plaats kijken naar de feiten en de neergelegde stukken beoordelen op hun juridische merites. De feiten pleiten een beetje tegen Van Aert. Om heel eerlijk te zijn: een beetje veel zelfs.

Die heeft bij leven, welzijn en gezond verstand ooit een contract getekend tot 2019 en dat is verlengd tot 2020. Hij was toen nog jong, dat klopt, maar een contract is geen vodje papier, zo heeft zijn teammanager Nick Nuyens al eens laten vallen. Niet helemaal duidelijk hoeveel dat contract waard is – gespecialiseerde bronnen denken dat het boven het half miljoen euro bedraagt (per jaar) – maar het wordt bepaald lastig om het op uitbuiting of slavernij te gooien.

Nick Nuyens is misschien geen al te beste ploegbaas, maar van discriminatie, #MeToo of koeioneren lijkt ook geen sprake. Vervolgens heeft Wout van Aert al in juli 2018 met een andere ploeg een contract getekend dat in januari 2020 moet ingaan. Dat is met de grote trom bekendgemaakt, hoewel daar geen reden toe was met nog anderhalf seizoen te gaan. Ooit al eens geweten dat een overgang zo vroeg wordt bekendgemaakt?

Vervolgens is hij trammelant gaan maken: dat hij van de fusiegesprekken van zijn team niet wist. Ja sorry, zelfs Cristiano Ronaldo wist niet in 2013 dat Gareth Bale naar Real Madrid zou komen en hij wist zeker niet dat die duurder was dan hij.

Het management is niet verplicht om managementbeslissingen af te toetsen, ook niet bij de belangrijkste werknemer. Zo werkt dat niet in een arbeidsrelatie. Zolang Van Aert een fiets heeft, ploegmaats, sportvoeding, mecaniciens en verzorgers en – uiteraard – zijn geld krijgt, moet hij fietsen en zich voegen naar wat het team beslist.

De tegenpartij zal aanvoeren dat de breuk werd uitgelokt met het oog op een vroegtijdig vertrek. Dat er een kiezeltje is gezocht en gevonden om over te struikelen en het contract te verbreken. Met andere woorden: met voorbedachten rade.

Jawel, Wout van Aert had het volste recht zijn arbeidscontract te verbreken, alleen moet hij daar wel de gevolgen van dragen en dat wordt betalen. Aan Nick Nuyens en co. én aan meester Walter natuurlijk.

 

 

Wout en Walter