Over de Informele contacten in het voetbalschandaal in De Morgen van dinsdag 14 mei 2019

Informele etentjes liggen zwaar op de maag

In het Belgisch matchfixingschandaal wordt het zwaar geschut tegen het bondsparket in stelling gebracht. Onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen zou informele contacten hebben gehad met een betrokkene van Waasland-Beveren.

Door het kortgeding bij de burgerrechter is het helemaal niet zeker of de voetbalbond zaterdag zal kunnen beginnen met de behandeling van de matchfixingzaak in de wedstrijd Waasland-Beveren tegen KV Mechelen. Sinds gisteren is er een tweede kink in de kabel gekomen, die zelfs zou kunnen leiden tot de wraking van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen. Die is op een slecht moment met de verkeerde personen gaan tafelen.

Tom Rombouts, Waasland-Beverens clubadvocaat ten tijde van de verdachte wedstrijd tegen KV Mechelen, is op 29 januari van dit jaar ondervraagd door Verhaegen van de Belgische Voetbalbond. Op zich niks abnormaals, maar twee weken geleden vroeg advocaat De Man van Waasland-Beverens bestuurslid Olivier Swolfs in een mail opheldering over een resem informele contacten die zou hebben plaatsgevonden tussen beide heren.

De voorzitter van de Geschillencommissie Hoger Beroep vroeg daarop aan Verhaegen om de vragen schriftelijk te beantwoorden via bondsprocureur Kris Wagner. Begin deze week was daar nog geen antwoord op en gisteren stuurde De Man zijn mail rond naar zijn collega-advocaten die in deze zaak optreden. Wellicht in de hoop dat deze mail gedroomde munitie is in het kortgeding tegen de snelrechtprocedure dat vrijdag wordt gepleit én de inleidende debatten van zaterdag op de voetbalbond.

De Morgen kon de mail inkijken en die bevat enkele netelige vragen die de onpartijdigheid van de onderzoekscoördinator in twijfel trekken. Zo meent De Man te weten dat Verhaegen en Rombouts op 12 maart met elkaar telefoneerden en nadien in brasserie Het Wachthuisje gingen tafelen. De lunch zou zijn betaald met de persoonlijke bankkaart van Verhaegen.

In het gesprek zou zijn gesproken over een spontane verklaring vanuit de club en een vrijwillige verschijning van de bestuurders. “Dat zou goed zijn voor Waasland-Beveren”, zou Verhaegen hebben gezegd. Exact een week later belden de twee weer met elkaar en weer werd afgesproken bij een etentje, deze keer in taverne Excelsior, ook in Brasschaat.

Advocaat De Man stelde acht vragen aan de onderzoekscoördinator over deze volgens hem ongeoorloofde contacten en de laatste vraag luidde dat hij uitkijkt naar de verklaring over wat er tussen beide heren werd besproken. Gezien de gedetailleerde vragen, zelfs over de inhoud van een normaal gezien vertrouwelijk gesprek, lijkt het alsof de advocaat een vlieg op het behangpapier was. De uitleg kan ook eenvoudiger: Rombouts kan Verhaegen in de val hebben gelokt.

Hoe ook, dit is een complicatie van formaat voor de voetbalbond, die graag op 30 juni de hele zaak uitbehandeld zou willen zien tot en met het beroep bij het Belgisch Arbitragetribunaal van de Sport.

20190514_De-Morgen_p-21-mail

Copyright © 2019 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Copyright © 2019 Belga. Alle rechten voorbehouden