Column Mazelentrui in De Morgen van maandag 8 juli 2019

Mazelentrui

Greg Van Avermaet zat er een beetje mee na zaterdag. Gisteren kwam zijn dochtertje Fleur kijken en ze zou verschieten welke trui papa nu weer aan had. Nog goed dat Fleur nog een ukje is en geen recalcitrante tiener.

Het Facetime-gesprek had ook zo kunnen gaan:

Fleur: Papa, wat heb je daar nu weer voor lelijks aan? Dat oranje vond ik niks, maar is toch altijd beter dan die mazelentrui van de kleine, magere mannetjes.

Papa: Zeg Fleurtje, dat is wel de bolletjestrui, de bergtrui.

Fleur: Papa… (rollende ogen) Maar jullie hebben nog geen berg gezien. Heb je die echt gekregen omdat jij als eerste over die mislukte molshoop in Geraardsbergen bent gereden, meen je dat? Ik dacht: joepie, papa is ontsnapt, maar je wachtte daarna gewoon op het peloton.

Papa: Het is al goed Fleurtje, geef je mama eens.

Voor de Belgen is deze thuiswedstrijd voorlopig de Tour van de dode mussen. Alleen Wout van Aert reed een beetje in beeld met een bijrol in die verknoeide sprint van zaterdag, gewonnen door een Nederlandse ploegmaat, en een hoofdrol in de ploegentijdrit van gisteren, gewonnen door de Nederlandse formatie Jumbo-Visma.

In de coulissen werd ondertussen gedebatteerd over de wenselijkheid van een Tour-start in Brussel. Te duur, te vuil, te weinig fietspaden, te rijk gerekend met economische return, kortom: zijn er geen andere prioriteiten voor Brussel dan circus Tour naar hier halen? Naast beter onderwijs, veiliger verkeer, een eengemaakt bestuur en dito politiezone, ken ik er alvast één: een nationaal stadion, de Europese hoofdstad waardig. Dit jaar hebben we wel de Tour gehad, maar volgend jaar hebben we niet het Europees Kampioenschap voetbal. Dat wordt in alle landen van Europa gespeeld, maar niet in de Europese hoofdstad.

Te veel Merckx, was nog een kritiek. Eddy Merckx mag dan een hele aardige man zijn en een groot kampioen – wellicht de grootste aller tijden in het wielrennen en de beste Belgische sporter ooit – de heldenverering werd inderdaad af en toe gênant. Geen enkel ander land heeft ooit een sporter – man/vrouw, dood/levend – zo bewierookt als ging het om Kim Jong-un in Noord-Korea.

Hem kennende is hij opgelucht dat het ‘dure, vervuilende’ circus van de Tour na twee dagen is vertrokken en de kans dat ze hem alsnog in Parijs zien, is weer iets minder groot. Vandaag maakt het peloton de Champagne-streek onveilig en daarna gaan ze richting Vogezen. Vervolgens door het middengebergte een lusje naar de Pyreneeën en zo terug richting Parijs na een driedaagse in de Alpen. Even ter herinnering: de Tour de France draait om wie na drie weken de gele trui draagt, al het andere is bezigheidstherapie.

Het Belgische hoogtepunt van het weekend was Vive le Vélo in de tuin van de koning en meer in het bijzonder de aanwezigheid van werelduurrecordhouder Victor Campenaerts. Het is jammer dat ze op de VRT in geval van wielrennen het stellen van de juiste vragen en vooral het doorvragen zijn verleerd (of hebben geband, dat is niet zo duidelijk) want dat had best goede tv kunnen opleveren.

Om een lang verhaal samen te vatten: de enige renner van Lotto-Soudal die dit jaar de ploeg een beetje uit de slagschaduw van Deceuninck-QuickStep kon halen en wat publiciteit genereren, zou moeten wijken voor twee renners die samen bijna zeventig jaar oud zijn. Het is niet duidelijk of het ene het gevolg is van het andere en wat allemaal speelt.

Het is vooral niet duidelijk omdat nooit wordt doorgevraagd. Campenaerts zat daar, kon van die tafel zo maar niet weglopen, haal hem dan de pieren uit de neus. Maar neen, dat heb je met die praatshows, het moet in de eerste plaats gezellig blijven. Ik wil wel eens horen wat hij van de ploeg(leiding) denkt en of hij beseft hoe ze over hem denken in die ploeg.

Ik wil ook wel eens weten of zijn (loon)eisen zo buitensporig zijn dat ze verkiezen in zee te gaan met een hoogbejaarde Belg (een Waal, speelt mee in de hele discussie) en een Duitser die zijn niveau van weleer niet meer haalt. Waarom ze Tiesj Benoot niet konden houden en aan Tiesj Benoot misschien ook vragen waarom hij daar niet eens wilde onderhandelen.

Misschien moeten ze John Lelangue ook eens uitnodigen en hem het hemd van het lijf vragen. Of nog beter, iemand van de toezichthoudende overheid en die uitbenen: of ze wel een idee hebben van hoe een goed functionerende wielerploeg moet draaien, wat zo’n sponsoring aan meerwaarde moet genereren en wat er nog overschiet van het pan om de loterijgelden in te zetten als basis voor een groot Belgisch wielerproject. Als die allemaal zijn gepasseerd zal je wel moeten concluderen dat die inzet van overheidsmiljoenen best opnieuw wordt bekeken.

 

Column Mazelentrui